Çalışan anne olmanın zorlukları araştırıldı

10 Mayıs 2019 Cuma

Araştırma, çalışan annelerin yaşadığı en büyük zorluğun hem iş hem de ev ile ilgilenmek olduğunu ortaya koydu. Anneleri en çok zorlayan ikinci sorun ise çocuğunu başkasına emanet etmek ve bakıcı sorunları.

26 Nisan-2 Mayıs 2019 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili, çocuğu olan ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup 697 çalışan anne katıldı. Araştırma kapsamında, çocuğu olan ve çalışan annelere, 'çalışan anne olmanın zorlukları ve getirileriyle' ilgili sorular yöneltildi.

Araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar

En büyük zorluk hem iş, hem de ev ile ilgilenme gerekliliği

Katılımcılara göre çalışan kadının yaşadığı en büyük zorluk hem iş, hem de ev ile ilgilenme gerekliliği (yüzde 48). Diğer zorlukları ise sırayla çocuğunu başkasına emanet etmenin vicdan azabı (yüzde 23), bakıcı problemi (yüzde 10), çalışma hayatındaki cinsiyet ayrımı (yüzde 10), ücret eşitsizliği (yüzde 7), terfi sorunu (yüzde 2).

'İşler ortak yapılmalı' diyorlar

Katılımcıların yarısı "Evdeki sorumluluk paylaşımı sizce nasıl olmalıdır?" sorusuna "Her iş ortak yapılmalıdır" yanıtını veriyor. Bu soruya katılımcıların yüzde 46'sı ise "İş paylaşımı yapılmalı" diyor. Yüzde 2'lik kısım "Erkek çalışmıyorsa ev işlerini erkek yapmalı" derken diğer yüzde 2'lik oran "Ev işleri tamamen kadına aittir" yanıtını veriyor.

En büyük dert kreş sorunu


Katılımcıların yüzde 59'u çocuğun bakımına yönelik imkanlar (Kreş, okul vs) sorununa çözüm bulunması gerektiğini anlatıyor. Yüzde 52'si esnek çalışma saatleri sorununa, yüzde 35'i kadın-erkek eşitliği sorununa, yüzde 18'i ise daha fazla iş imkanı sorununa çözüm üretilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Çocuklarıyla kısmen yeterince ilgilenemediğini düşünüyorlar


Katılımcıların yüzde 44'ü çalıştıkları için çocuklarıyla kısmen yeterince ilgilenemediğini düşünüyor. Yüzde 35'i ilgilenemediklerini, yüzde 21'i ise ilgilendiklerini söylüyor.

Çalışan anneleri sorumlulukları aksatıyor mu?

Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 47'si, çalışıyor olmanın 'anne' olmanın sorumluluklarını kısmen aksattığını, yüzde 33'ü aksatmadığını, yüzde 20'si ise aksattığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 47'si annenin çalışıyor olmasının iyi bir "eş" olma sorumluluklarını aksatmadığını, yüzde 39'u kısmen aksattığını, yüzde 14'ü ise aksattığını söylüyor.

En olumlu tarafı kadının kendi ayakları üzerinde durması


Katılımcılara göre annenin çalışıyor olmasının en olumlu tarafı kadının kendi ayakları üzerinde durması (yüzde 50). Diğer olumlu tarafları ise sırayla aile ekonomisine katkısı (yüzde 31), kadının psikolojik sağlığı (yüzde 14), çocuğun gelişimine olumlu katkı sağlaması (yüzde 5).