Kararında yenen incirin önemli 7 yararı
İçerdiği zengin mineral ve vitaminler sayesinde inciri hem mevsiminde taze hem de mevsimi dışında kurutulmuş olarak yemek pek çok fayda sağlıyor.
Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker sağlıklı bir yetişkinin günde 2-3 porsiyon meyve yemesi gerektiğini belirterek, “Bir büyük boy incir yaklaşık 60 kaloriye denk geliyor. Dolayısıyla günde 2-3 adet incir tüketilebilir. Ancak doğal meyve şekeri ve glukoz içeriği yüksek olması nedeniyle özellikle diyabet hastalarının günde bir adeti aşmamaları gerekiyor” diyor.
Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker incirin 7 önemli faydasını anlattı, önemli önerilerde bulundu.
Yüksek tansiyonu düşürmeye yardım ediyor
İncir kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum mineralinin iyi bir kaynağı. Batı tipi beslenmeyle artan tuz (sodyum) tüketimi ve potasyum kaynağı sebze ile meyvelerin daha az yenilmesi hipertansiyon başta olmak üzere kalp damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, meyve ve sebzeden zengin, tuz ve doymuş yağdan fakir DASH tipi diyetin tansiyonu anlamlı derecede düşürdüğünü gösteriyor.
Tok tutuyor
Doğal şeker kaynağı incir aynı zamanda iyi bir lif, bir başka deyişle posa kaynağı. Eklenti şeker ve doymuş yağ içeren bir tatlı yerine, doğal şeker ve lif içeren incir tüketmek tokluk süresini uzatarak günlük enerji alımını azaltmaya yardımcı oluyor. Bu etkisiyle de kilo verme diyetlerinin sürdürülmesine katkı sağlıyor. Örneğin bir adet inciri bir bardak süt ya da 10-15 adet çiğ kuruyemişlerle birlikte tüketmek kan şekerini dengelemeye ve tokluk hissine fayda sağlıyor. İnciri ister bu şekilde ara öğün olarak, isterseniz de düşük karbonhidrat içeren bir yemekten hemen sonra tüketebilirsiniz. Ancak içerdiği meyve şekeri fruktoz ve glukoz nedeniyle fazla tüketimden kaçınılmalı.
Kanserle savaşıyor
İncir zengin bir polifenol kaynağı. Polifenoller, insan vücudunu oksidatif strese karşı koruyan antioksidanlardır. Oksidatif stresin neden olduğu hasarlar birçok kronik hastalığa ve kansere davetiye çıkarıyor. Bununla başa çıkmanın en güçlü silahlarından biri ise incirin de dahil olduğu yüksek antioksidan kapisiteli besinlerden faydalanmak. Özellikle koyu mor renkli incirler oksidatif stresle mücadeleye yardım eden polifenoller bakımından zenginler. Bu faydalı kimyasallar incir kabuğu, meyvesi ve yaprağında birlikte bulunuyor. Dolayısıyla iyi yıkanmış inciri kabuğuyla yemek daha fazla yarar sağlıyor.
Kemikleri sağlamlaştırıyor
İncir, kemik sağlığını destekleyen en temel mineral olan kalsiyumun iyi bir kaynağı. Aynı zamanda vücutta ürik asit ve diğer zararlı toksinlerin miktarını azaltırken kalsiyum kaybını engellemeye de destek oluyor.
Kabızlığı önlüyor
İncirde bulunan çözünür ve çözünmez posa bağırsak fonksiyonlarını da destekliyor. İncir bağırsakta var olan iyi bakterileri besleyen ve sindirim sağlığını destekleyen prebiyotikler içeriyor. Yüksek posa içeriğiyle doğal laksatif etki göstererek kabızlığın giderilmesine ve önlenmesine destek oluyor. Kabızlıkta en iyi etki için de posa kaynağı besinlerin bol suyla tüketilmeleri gerekiyor.
Cildi yeniliyor
Genel olarak vitamin ile minerallerden zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir beslenme alışkanlığı cildin yenilenmesine ve yaşlanmayı yavaşlatmaya katkıda bulunuyor. Birçok krem ve maskede de kullanılan inciri tüketmek de kan dolaşımına yardımcı olup, cilt sağlığına destek veriyor.
Kan şekerini dengeliyor
İncirde bulunan posa ve potasyum kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunuyor. Yeni yapılan bir çalışmada, incir yaprağı özütünün insüline bağımlı diyabetik hastaların ihtiyaç duydukları insülin miktarını azalttığı gösterilmiş.
Ancak incir doğal meyve şekeri ve glukoz içeriği yüksek bir meyve olduğu için yenilecek miktara dikkat edilmesi gerekiyor. Yüksek posa içeriği sayesinde diyabetli kişilerin bir orta boy inciri aşmadığı sürece incir tüketmelerinde bir sakınca yok. Ancak bu miktarın aşılmaması önemli.