Beslenmede fosfor ihmal edilirse ne olur?

26 Temmuz 2019 Cuma

Fosfor eksikliğinin 5 belirtisi

Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan mineral olan fosforun genel sağlığa olan etkisine dikkat çekti. Fosfor yetersizliğinin kemiklerde ve sinir-kas sisteminde sorunlara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Garipağaoğlu, fosforun protein açısından zengin olan besinlerde bulunduğunu, bu besinlerin de et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, ceviz, fındık ve özellikle de süt ve süt ürünlerinde bulunduğunu belirtti.

Fosfor vücut için önemli minerallerden biridir. Diğer tüm besin ögelerinin olduğu gibi fosforun da vücutta önemli görevleri bulunmaktadır. Kemik ve dişlerin yapısında yüksek oranda bulunan fosforun vücuttaki yetersizliğinde, kemiklerde güçsüzlük, kaslarda zayıflama ve kalp sorunları yaşanabiliyor.

Vücudun sıvı dengesine dikkat

Vücudun hücre içi-dışı sıvı dengesi ya da asit-baz dengesinin hayati önem taşıdığını belirten Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Bu dengede, elektrolitler olarak bilinen fosforun da içinde bulunduğu sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klor vb. birçok mineral görev alır.  Hücre çalışması asit-baz dengesinin sağlanması halinde mümkündür. Dengenin bozulması durumunda, hücrelerin çalışması olanaksızlaşır. Aşırı terleme, ishal gibi durumlar, vücut suyu ile birlikte elektrolit kaybına neden olur. Dehidratasyon olarak adlandırılan bu durumun en hafif derecesi yorgunluk ve halsizlik yaparken, ağır derecesi ise ölüme bile yol açabilir” diye konuştu.

Fosfor Kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan mineraldir

Fosforun kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan mineral olduğunu belirten Prof. Dr. Garipağaoğlu, “Vücuttaki fosforun %80’i kalsiyum fosfat kristalleri şeklinde kemik ve dişlerin yapısında, geri kalanı ise hücrelerde ve elektrolit olarak hücre dışı sıvısında bulunur. D vitamini, Kalsiyumda olduğu gibi fosforun da bağırsaklardan emilimini kolaylaştırır.  Kalsiyum ile birlikte kemiklerin gelişiminde önemli rol oynayan fosfor yetersizliğinde kemiklerde güçsüzlük, kas liflerinde gevşeme (kontraksiyon bozukluğu) ve kalp sorunları ortaya çıkar.  Fosfor genelde proteinden zengin tüm besinlerde bulunur. Fosforun en zengin kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller ile fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlardır” dedi.

Fosfor kaynağı peynir günlük ihtiyacı karşılıyor

Prof. Dr. Garipağaoğlu “Fosfor açısından zengin olan peyniri çocukların hemen her öğünde tüketmesi büyük önem taşıyor. Yaşa göre değişmekle birlikte, bir çocuğun günlük alması gereken fosfor miktarı 800 mg’dır. D vitamini ile zenginleştirilmiş Muratbey Burgu, Sürmeli ve Taze Kaşar peynirlerinin 100 gramı ile günlük fosfor ihtiyacının yaklaşık %85-%95’i karşılanabiliyor. D vitamini ile zenginleştirilmiş Misto peynirlerin 100 gramı ile de günlük D vitamini ihtiyacının % 33’ü, fosfor ihtiyacının da % 86’sını karşılanıyor.” dedi.  Prof. Dr. Garipağaoğlu, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için farklı türden ve yeterli miktarda besinlerin tüketildiği bir beslenme alışkanlığının önemini vurguladı.

5 Maddede Fosfor Eksikliği Belirtileri:

  1. Fosfor eksikliği çok nadir de olsa karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Özellikle karıncalanma, uyuşma ve öfke gibi sinirsel hastalıklarla ortaya çıkar.
  2. Bu mineralin % 90’ı kemik ve kaslarda bulunuyor ve dolayısıyla eksikliği durumunda belirtiler bu dokularda daha fazla ortaya çıkar.
  3. Dişlerde gelişim bozukluğuna neden olur, diş çürükleri ve diş kaybında artış olur.
  4. Kemiklerde meydana gelen zayıflama sonucu çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalasi durumu görülebilir.
  5. Kemiklerde güçsüzlük kaslarda ise zayıflamaya neden olur.