Geçen yıl ateş püsküren Kilauea volkanını su bastı!

07 Ağustos 2019 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii Eyaleti'nde bulunan Kilauea Yanardağı'nda geçen yıl şiddetli patlamalar olmuş ve çatlaklardan püsküren lavlar, onlarca yapıyı yok etmişti. Kilauea Yanardağı'nın patlamasıyla beraber bölgede yaşayan binlerce kişi tahliye edilmişti.

Geçen yılki büyük, zarar verici patlamalar, yanardağın tepesindeki krater tabanının çökmesine neden olmuştu. Volkan seviyesinin şu anda patlamadan önceki seviyeden 300 metre daha derinde olduğu saptanmıştı. 

30 yıllık suskunluktan sonra 2018 yılında aktifleşen ve lav gölüne dönüştükten sonra yeniden sakinleşen Kilauea volkanı şimdi şaşırtıcı bir gelişmeyle gündemde.

Kraterinin en alt kısmında daha önce olmayan bir su gölcüğü fark edildi. 

Birkaç hafta önce, Kilauea'nın üzerinden uçan bir helikopter pilotu, volkanın kraterinin dibinde küçük, yeşil bir "birikinti" olduğunu fark etti. 

Live Science dergisinden Yasemin Saplakoglu ve Staff Writer'ın haberine göre; Pilot, durumu arkadaşı olan  ABD Jeolojik Araştırmalar (USGS) kurumuna bağlı Hawaii Volcano Gözlemevinden emekli bilim adamı Don Swanson'a söyledi. O da gelişmeyi gözlemevine rapor etti.  1 Ağustos’ta, gözlemevinden gelen bilim adamları bölgeye keşif yaptılar ve söz konusu birikintinin aslında su olduğunu saptadılar. 

Bu, volkan üzerinde bugüne dek bulunan ilk su parçasıydı.  Yapılan araştırmalar, su parçasının dağın altında bilinmeyen derinliklerde bulunan  eni  11 ila 14 metre genişliğinde üç ayrı göletten sızdığını ortaya çıkardı. Göletteki sular büyük ihtimalle kayalardaki çatlaklardan sızarak volkan kraterlerine ulaşmıştı. 

Yeraltı suyundaki sızıntının muhtemelen büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor. 

Live Science dergisine konuşan Don Swanson “Yer altı havuzlarındaki suların birleşip, gölleşeceğini düşünmemek için hiçbir nedenimiz yok. Elbette potansiyel olarak göl oluşumu mümkün ama bu gölün akibetinin ne olacağı da önemli. Volkan yeniden aktifleşirse  suyu buharlaştırabilir.  Ancak bu gerçekleşmezse ve göletler büyümeye devam ederse başka bir ihtimal de var. Hızlı yükselen magman  suyu hızla ısıtarak patlayıcı buhar püskürmelerine neden olabilir.  Bu durumda buhar magmayı volkanik kül parçalara böler ve küller havaya fırlayabilir. Dahası, eğer magma zaten gaz kabarcıklarıyla doluysa, lavlar genleşir ve patlamayı şiddetlendirebilir.. Her iki senaryo da mümkün ve iki senaryonun anı anda oluşumu da söz konusu olabilir" dedi.

Ancak bu kötü ihtimallerin yakın zamanda görülme ihtimali yok.  Swanson, “Patlama potansiyeli var olmasına rağmen, yakın vadede olması pek olası değil, çünkü şu anda sıcak lavlar ortada yok. Şimdi havuzlarda çok az da olsa su vari Bahsettiğimiz ihtimaller uzun vadelidir ve belki de volkan sönerek bu ihtimalleri ortadan kaldırabilir" dedi. 

mistikalem.com