Neden Holistik Tıp?

12 Kasım 2019 Salı

Bir doktor olarak meslek yaşamımın en büyük bölümünü eğitim ve uygulamasına ayırdığım Holistik yani Bütüncül Tıp, insanı zihin, beden ve sosyal bütünlüğü ile alır.

Bu yaklaşım, sağlık sorunlarında yalnızca bedene yönelik tedaviler yapılmasının, psikozlar ve major depresyon dışındaki zihinsel yakınmaların ilaçlarla bastırılmasının ve sosyal sorunların etkisiyle ortaya çıkan zihin-beden yakınmalarının bireye mal edilmesinin karşısındadır.

Çünkü insan zihni dediğimiz şey, bedenin uzamıdır.

Zihinsel tüm süreçler, hormonlar ve haberleşme molekülleri aracılığıyla, bedenin durumundan doğrudan etkilenir.

Yaşanan sosyal çevre ise, insanı tümden etkiler.

Örneğin kansızsanız, metabolik sorunlarınız varsa, vitaminleriniz eksikse ya da savunma sistem sapmaları yaşıyorsanız, dikkat ve hafıza bozukluğu, yaygın anksiyete, panik atak ya da depresyon gibi zihinsel sorunlar yaşayabilirsiniz.

Altta yatan gerçek nedenleri saptamaksızın bu yakınmaların antidepresan ilaçlarla veya psikoterapiyle tedavi edilmeye kalkışılması, size önemli zararlar verebilir.

Diğer yandan kişisel tarihiniz aile kaynaklı travmalarla doluysa, sınır çizmekte ve stresinizi yönetmekte zorlanıyorsanız, kötü sosyoekonomik koşullarda yaşıyor ve gelecek umudu taşımıyorsanız, zihinsel yakınmaların yanı sıra, yüksek tansiyondan diyabete, mide-bağırsak yakınmalarından astıma uzanan sayısız fiziksel hastalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu noktada da size zihinsel sorunlarınızı çözme becerisi kazandırmaksızın sadece bedensel yakınmaları giderecek tedavilerin uygulanması, hastalık döngüsünün yaşamınız boyunca devamı anlamına gelecektir.

Demek ki doğru olan, insanı bir bütün olarak değerlendirebilecek, tedavide doğru çizgiyi belirleyebilecek, yaşam ve sağlık sorunlarını çözmeleri konusunda hastalarını eğitebilecek donanımda doktorların yetiştirilmesi, sosyoekonomik koşulların iyileştirilmesi ve insanların ilaç tüketicisi olmaktan çıkarılıp hayatın içinde aktif sorumluluk üstlenerek daha etkin ve anlamlı yaşayan bireyler olmasının yolunun açılmasıdır.

Bu yol, hem ciddi yapısal değişimler, hem de çok donanımlı hekimler yetiştirilmesi gibi geniş bir bakış açısı ve cesur adımlar gerektiren zorlu bir yoldur!

Ama başka bir yol da yoktur!

Doç. Dr. Şafak Nakajima - mistikalem

www.safaknakajima.com
0212 570 80 20