Mısır’ın gizemli yılan kültüne ait kalıntılar bulundu
Keşif, Kahire yakınlarındaki Sakkara kompleksinde yapıldı. Yayınlanan fotoğraflarda, Kahire’nin 32 km güneyindeki Sakkara kumlarının altında yayılan bir ‘ölüler şehri’ görülüyor.
Arkeoloji ekibi lideri arkeolog Dr. Ramadan Hussein: “Mezar hem zengin hem de fakir insanların mumyalarının yanı sıra, cenaze eşyalarının ve sunulan malların kalitesinin kanıtlarını içeriyor.” diyor.
“Ortaya çıkardığımız kanıt, mumyacıların çok iyi bir iş anlayışına sahip olduklarını gösteriyor. Kompleksin kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için odaları tekrar kullandılar ve lahitleri tekrar sattılar.”
Cenaze kompleksindeki ölüler, hem zengin hem fakirlerden oluşuyor. Aslında arkeologlar MÖ 600 yılına tarihlenen bu ‘cenaze evini’ 2018 yılında keşfettiler ve son iki yıldır analiz ediyorlar.
Yeraltı odaları farklı koşullarda korunan mumyalar ile doluydu.
Arkeologlar daha önce böyle bir şey bulunmadığını söylüyorlar. Bu arkeolojik alan, Mısır’daki ölüm işleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor ve antik topraklarda muhtemelen çok sayıda mumyalama atölyesi olduğunu gösteriyor.
Cenaze kompleksi, organ çıkarma, mumyalama ve mezarların yer alacağı özel alanlara sahipti.
Buradaki en garip keşiflerden biri, yanında organlarla dolu altı kavanoz bulunan bir mumyaydı. Bu oldukça olağandışı çünkü normal mumyalar sadece dört kanopik kavanozla (iç organların konduğu kaplar) gömülüyordu.
Arkeologlar ayrıca 1939’dan beri Mısır’da görülen ilk yaldızlı gümüş mumya maskesini buldular.
Niut-Shaes Rahipleri
Bununla birlikte, tartışmasız en şaşırtıcı bulgu, bir yılan tanrıçasına ibadet eden ve daha önce bilinmeyen bir kültün kanıtıydı. Komplekste bulunan üç mumya üzerindeki yazıtlar, onların ‘Niut-Shaes Rahipleri’ olduklarını gösteriyor. Daha önce bilinmeyen bu tanrıçanın bir yılan biçimini aldığı ve özel bir inanan grubuna sahip olduğu düşünülüyor.
Cenaze kompleksi ayrıca Antik Mısırlıların servetlerine göre ne tür bir cenaze uygulaması alabileceğini de ortaya koyuyor. Örneğin, kaymaktaşı organ kavanozlarını karşılayamayanlara bunun yerine boyalı kil verilebiliyordu.
Mısır’da ölüm olayının sadece piramitlere veya Tutankamon’un mezarındaki sayısız esere bakarak çok önemli olduğunu biliyorduk. Ancak ‘cenaze evinin’ keşfi, sıradan Antik Mısırlıların ölümü hakkında bildiklerimizi geliştirmeye de yardımcı oluyor.
Yeraltı ‘ölüler şehri’, Antik Mısır’daki mezarlar hakkında yeni bilgilerle dolu.
The Sun ve National Geographic