Boğulma anında ne yapmalıyız?
Çocukların kolluk takması yeterli olmayabilir
Deniz, havuz çocuklar için en büyük eğlence alanlarından biri olsa da, aynı zamanda büyük tehlikeler de içeriyor.
Bebekler ve küçük çocukların 3-5 cm. derinliğindeki sularda dahi boğulabileceğini söyleyen , Dr. Koray Akay havuzların ve su kaydıraklarının çocuklar için tehlikeli olduğunu ifade etti. Çocuklar kolluk ya da simit gibi yardımcı yüzme araçları kullanıyor olsalar dahi çocukları asla denetimsiz bırakmamak gerektiğini söyleyen Dr. Koray Akay, boğulma esnasında ya da sonrasında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
Boğulma anında ne yapmalıyız?
- Suda boğulmakta olan kişiye yüzme bilsek bile ilk olarak can yeleği, can simidi, ip gibi suda batmayan bir cisim atmalıyız. Yüzerek can kurtarmak eğer bu konuda eğitim almamışsak bizim için de tehlikeli olabilir. Çünkü boğulmakta olan kişi panik halinde çırpınırken bize de zarar verebilir, boğulmamıza neden olabilir.
- Boğulma tehlikesi geçiren kişi sudan çıkartılınca, varsa ağzındaki protez, takma diş, kusmuk gibi yabancı cisimler temizlenmeli, sert bir zemine alınmalı
- Baş geriye yatırılıp çene kaldırılmalı, ensenin altına katlanmış giysi vb. konmalı
- Bir el kişinin alnına konarken aynı elin baş ve işaret parmakları ile burun kapatılmalı, diğer el ile ağız açılmalı
- Kurtarıcı normal bir soluk alır yaralının ağzını içine alacak şekilde ağzını yerleştirir, yaralının göğsü yükselmeye yetecek kadar 2 kurtarıcı nefes verilir, havanın geri çıkması için zaman verilir
- Sonrasında kalp basısı uygulamak için göğüs kemiğinin alt ve üst ucu tespit edilerek alt yarısına bir elin topuğu yerleştirilir, diğer el bu elin üzerine yerleştirilir ve eller kenetlenir
- Ellerin parmakları göğse temas ettirilmeden, dirsekler bükülmeden, göğüs kemiği üzerine vücuda dik olacak şekilde, göğüs kemiği 5 cm. aşağı inecek kadar 30 kalp basısı yapılır. Basıyı dakikada 100 olacak şekilde yapmalıyız.
- Bu uygulamayı 30/2 şeklinde yaralı kendine gelene kadar, hastaneye ulaştırılana veya ambulans gelene kadar uygulamalıyız.
İlk yardım, özellikle boğulma gibi acil durumlarda son derece etkilidir ve hayat kurtarır. Mutlaka ilk yardım eğitimi alın, çocuklarınızın ve kendinizin hayatını tehlikeye atmayın.