Uzayda oksijensiz yaşam olabileceği kanıtlandı
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, E.coli ve maya %100 hidrojen olan atmosferde yaşayabiliyor. Bu keşif, diğer gezegenlerde farklı yaşam formları olabileceğine dair olasılıkları ve umutları artırıyor.
Normalde dünya dışı yaşam arayışımızda, çoğunlukla Dünya benzeri gezegenlere odaklanıyoruz. İşte bu yüzden kendimizi fazla sınırlamış olabiliriz. Hatta Dünya’da bile en sıcak ve en soğuk yerlerde yaşayan mikroplar bulundu. Bunlar denizlerin dibinden, atmosferin en üst tabakalarına kadar çıkabiliyor. Ayrıca uzayda zorlayıcı ortamlarda bazı türlerin halen yaşayabildiğini gösteren testler mevcut.
Bütün bu bulgulara rağmen dış gezegenlerin çoğu insanlar için cehennemden farksızdır. Fakat bu mikroplar için çok ideal koşullar barındırabilir.
Normalde atmosferlerinin büyük kısmı hidrojenden oluşan dış gezegenler yaşanamaz olarak nitelendirilse de, MIT’nin araştırmasıyla bu yeniden değerlendirilmeli.
Araştırmacılar E.coli ve maya kültürlerini % 100 hidrojen gazı içeren bir atmosfere maruz bıraktıklarında, mikropların halen hayatta kalabildiğini gözlemledi. Her ne kadar üremeleri yavaşla da, mikroplar çoğalmaya devam etti. E.coli üreme hızı yarıya düşerken, mayanın üremesi 2,5 kat yavaşladı. Araştırmacılara göre, bu oksijen yetersizliğinden kaynaklanmış gibi gözüküyor.
Elde edilen bu bulgular sayesinde, bir gezegenin yaşanabilirliği değerlendirilirken tüm kriterler yeniden gözden geçirilmelidir. Örneğin; hidrojen zengini Süper Dünyalar arayışa başlamak için iyi bir yer olabilir. Hidrojen zengini yüzeyler şişkin durduğundan, bu gezegenleri saptamak çok daha kolay.
İşte bu gezegenlerde E.coli vb. bakterileri aramak mümkün olabilir. Çünkü bu bakteriler amonyak,dimetil sülfür,azot oksit ve metan gibi gazlar üretiyor. İşte atmosferlerinde bu gazları tespiti ve hidrojen zengini atmosferlerin bulunması dünya dışı mikrobiyal yaşama ilişkin kanıtlar sunabilir.
Araştırma Nature Astronomy dergisinde yayınlandı.
Kaynak: www.gercekbilim.com