Dünya Süt Gününde sütün önemi bilinmeli

01 Haziran 2020 Pazartesi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO)’nun 2001 yılında, bütün üye ülkelerde, 1 Haziran’da kutlanması kararını aldığı “Dünya Süt Günü” sütün insan sağlığı için önemini, ülke ekonomisine, toplumsal yaşama katkılarını hatırlamak ve hatırlatmak için önemli bir fırsat sunuyor.

Türkiye Beslenme Rehberi, yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri alması gerektiğini belirtiyor.

Sabri Ülker Vakfı, 1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında sütün yeterli ve dengeli beslenmedeki yerini hatırlatan bilgiler paylaştı. Vakfın paylaşımına göre süt, bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi ve sağlığın korunması için gerekli olan önemli besin öğelerini karşıladığımız bir besin. Protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum, iyot gibi mineraller ile A, B1, B2, B12 vitaminleri sütün içerdiği önemli besin öğeleri arasında yer alıyor. Süt ve ürünlerinin içerdiği kalsiyum ve fosfor diş ve kemiklerin sağlıklı gelişimi için olmazsa olmazlardan.

Süt ve ürünlerinin kaliteli protein içeriği çocuklarda büyüme ve gelişmenin devamı için oldukça önem taşıyor. Süt proteinlerinin gelişmeye katkısının yanı sıra; kalsiyum emilimi ve bağışıklık üzerine olumlu etkisi olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azaltabildiği, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu ve diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu biliniyor. COVID-19 salgını nedeniyle günlük beslenmede protein alımının önemi güçlü bir bağışıklık için vurgulanıyor. Protein yönünden zengin içeriğe sahip sütün her gün içilmesiyle bağışıklığın desteklenmesi de mümkün hale geliyor. Sütün içerdiği B grubu vitaminler ise başta kırmızı kan hücreleri ile sinir sistemi hücreleri olmak üzere tüm vücutta önemli işlevlere sahip.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) verilerine göre, sütle beslenme yeterli değil!

Türkiye genelinde süt içen kişilerin toplam nüfusa oranının %54,4 olduğu belirlenmiş olup, haftalık ortalama %19,5 oranında ve haftada 1-2 defa süt içtiği görülmüştür. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2-4 porsiyon süt ve süt ürünlerini içmeleri gerekiyor. Süt için bir porsiyon miktarı 200 ml (1 bardak) süte karşılık gelmekte olup, bu miktar 150 gram yoğurda, 30 gram (kibrit kutusu büyüklüğünde) sert peynire karşılık geliyor. Sağlık için büyük risk taşıyan, kaynağı belli olmayan sütlerden uzak durulmalı, çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler Brusella hastalığı başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığı için risk taşıdığından kaynağı bilinmeyen sütleri içmemek gerekiyor.