Araştırmacılar, İnceledikleri Tüm İnsan Dokularında Plastik Buldu
Plastik kirliliği gerek doğal hayatı gerekse insan hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Ancak bu olumsuz etkilerin boyutu umduğunuzdan çok daha fazla olabilir. Plastik kirliliği sorusuna cevap vermek isteyen bilim insanları, insan dokuları üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiler ve üzerinde çalıştıkları tüm örnek dokularda minik plastik parçacıklarına rastladılar.
Araştırma, insan organlarında ve dokularında mikro ve nano plastiklerin çoğaldığı üzerine ilk çalışmayı yürüttüklerine inanan Arizona Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu bu plastikler 5 mm boyutuna kadar ufalıyorlar ve hatta bazıları 0,001 mm boyutuna kadar küçülebiliyor ve bu durumda doğada takip etmesi de oldukça zor hale geliyor.
Plastik kirliliği tehlikesi
Dünyanın her noktasında plastiğin çevreyi kirlettiğinin görülebileceğini söyleyen araştırma grubu üyelerinden Charles Rolsky "Plastiklerin vücudumuza girdiğine dair kanıtlar var, ancak çok az çalışma buralara baktı. Bu noktada, plastiğin sadece ufak bir detay mı olduğunu yoksa insan sağlığı için bir tehlike mi olduğunu bilmiyoruz" dedi.
Önceki çalışmalarda balıklarda plastik kirliliğine bakıldığında anevrizmaya ve üremede değişikliklere sebep olduğu bulundu. Ayrıca kabuklularda ise bu sürenin sadece günler sürdüğü keşfedildi. Bazı çalışmalarda ise plastiklerin sindirim sisteminde nasıl hareket ettiği gösterilmişti. Ancak bu materyallerin insan organlarında nasıl biriktiği üzerinde bir çalışma yürütülmemişti.
Araştırmacılar, mikro plastiklerle karşılaşma ihtimali çok fazla olan akciğer, karaciğer, dalak ve böbreklerden 47 doku örneği aldı. Araştırmacılar, bir bilgisayar hesaplama kombinasyonu kullanarak doku örneklerindeki plastikleri tespit etti ve çıkardı. Ayrıca parçacıkları kütlesi ve yüzey alanına ek olarak sayılarıyla ilgili de veri üretildi.
Bilim insanları, bu tekniği kullanarak polietilen, polikarbon ve bazı plastiklerde kullanılan endüstriyel kimyasal Bisphenol A (BPA) da dâhil olmak üzere birçok farklı plastik türü çıkardı. Araştırmacılar, inceledikleri tüm dokularda plastik kirliliğine rastladı. Araştırmacılar, şu an için insan vücudundaki bu ufak plastik parçacıkların etkisini anlayabilmiş değil ancak bu alandaki ilk çalışmalardan olması sebebiyle önemli bir km taşı.
Araştırma ekibinin üyelerinden Varun Kelkar, "Kimseyi telaşlandırmak istemeyiz ancak her yerde bulunan biyolojik olarak çözünemeyen bu materyaller insan dokularına girip birikebilir. Üstelik insan sağlığına muhtemel etkilerini de bilmiyoruz" dedi