Pilleri Portakal Kabuğuyla Geri Dönüştürmenin Bir Yolu Keşfedildi
Bilim insanları, değerli metalleri kullanılmış pillerden çıkarmak için portakal kabuğundaki organik asitin kullanılabildiği bir yöntem geliştirdi. Yeni yöntem, metalleri çıkarmak için güçlü asitlerin kullanıldığı mevcut yaklaşıma bir alternatif sunuyor.
Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, yeni piller üretmek için kullanılmış lityum-iyon pillerdeki değerli metalleri çıkarma ve yeniden kullanma sürecinde daha çevre dostu bir model ileri sürmek için meyve kabuğu atıklarından faydalanmanın bir yolunu buldu.
Her yıl küresel ölçekte 1,3 milyar ton gıda atığı ve 50 milyon ton e-atık ortaya çıkıyor. Mevcut yöntemlerde değerli metalleri kullanılmış pillerden çıkarılmak için piller, 500 derece santigratın üzerinde sıcaklıklara maruz bırakılıyor. Değerli metalleri pillerden çıkarmak için ise güçlü asit solüsyonları ya da hidrojen peroksit ile zayıf asit solüsyonları kullanılıyor. Bu yöntemler hem güvenlik riski ve tehlike oluşturuyor hem de hidrojen peroksit gibi yan ürünlerin atmosfere karışmasına neden oluyor.
Kullanılmış pillerdeki metaller, organik asit ile çıkarılabilir
Bilim insanları, gerçekleştirdikleri araştırmalar sonucunda portakal kabuğundaki organik bir asit olan sitrik asitin de aynı işlem için kullanılabileceğini tespit ettiler. Keşiflerini deneyle desteklemek isteyen bilim insanları, kullanılmış pillerdeki kobalt, lityum, nikel ve manganezin yüzde 90’ını başarılı bir şekilde çıkarmayı başardılar. Bu da yeni yaklaşımın hidrojen peroksit kullanılan yöntem ile karşılaştırılabileceğini ortaya koyuyor.
Yapılan açıklamaya göre yeni yaklaşım, hem gıda atıklarını hem de elektronik atıkları azaltmak için komple bir yöntem ortaya koyuyor ve kaynakların mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutulduğu sıfır atıklı döngüsel ekonomi oluşturuyor. Bilim insanlarına göre yeni yöntem ile kullanılmış pillerdeki değerli metaller doğa dostu bir şekilde başarıyla çıkarılabilir ve bu işlem sırasında da ortaya minimum seviyede atık çıkar.