‘Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor’ Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

01 Eylül 2020 Salı

Bazen bilgisayarınız, özellikle uzun süredir kullandığınız bilgisayarlar, herhangi bir uyarı vermeden kendi kendine kapanabilir. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu oldukça sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi. Bilgisayarın yalnızca kendini kapatması değil; herhangi bir komut almadan yeniden başlatması ya da uyku moduna alması da bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu kategorisinde değerlendirilir.

Peki, bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunun nedenleri nelerdir? Bu soruna neden olabilecek pek çok farklı faktör var. Sorunu yaşayan kullanıcı, nedeni tespit ettikten sonra en uygun çözüm yöntemini uygulamalıdır. Sizin için bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun nedenlerini ve böyle bir sorun yaşadığınız zaman kolayca uygulayabileceğiniz yöntemleri anlattık.

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu nedenleri:
Aşırı ısınma
Donanım sorunları
Güç kaynağı sorunları
Kötü amaçlı yazılımlar
Ana donanım sorunları
İşletim sistemi sorunları
Aşırı ısınma:

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de aşırı ısınmadır. Aşırı ısınmaya genel olarak bilgisayarda bulunan fanın doğru çalışmaması neden olur. Aşırı ısınma bilgisayarın tamamının zorlanması sonucu oluşabileceği gibi yalnızca bir donanımın zorlanması sonucu da olabilir.

Örnek vermek gerekirse; bilgisayarınız oynadığınız bir oyunun sistem gereksinimlerini tam olarak karşılamıyorsa grafik kartı aşırı ısınmaya neden olabilir. Aynı şekilde bilgisayarınızı çalıştırmak ya da şarj etmek için kullandığınız güç kabloları, doğru bir akım üzerinden güç aktarımı yapmıyorsa bu durum hem güç kaynağının hem de bilgisayarın aşırı ısınmasına neden olacaktır.

Çözümü:
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun nedeninin aşı ısınma olduğunu düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk şey bilgisayarın fanını kontrol etmektir. Fan, bilgisayar için gerekli soğutmayı yapamayacak şekilde içten ya da dıştan kapanmış olabilir.

Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, alt kapağı çıkarmadan fanı kontrol edin. Bir elektrikli süpürge kullanarak fanın içine girmiş olan toz, kıl gibi yabancı maddelerden arındırın. Çalıştırdığınız sırada, fanın önünün tamamen açık ve hava alabilir durumda olduğundan emin olun.

Eğer bir masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız kasa kapağını çıkarın. Aynı şekilde fanı toz, kıl gibi yabancı maddelerden arındırın ve kasanın içinde bulunan donanımların da üzerinde bulunan tozu temizleyin. Kapağı kapatmadan bilgisayarınızı çalıştırın ve aşırı ısınmaya neden olan herhangi bir donanım olup olmadığını kontrol edin.

Donanım sorunları:

İster dizüstü ister masaüstü olsun her bilgisayara bağlı olan pek çok donanım vardır. Bu donanım bileşenlerinin bilgisayara doğru bir şekilde yüklenmemiş olması bilgisayarın çalışmasını engelleyecek ve bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olabilecektir.

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olan donanım sorunları ile en az aşırı ısınma kadar sık karşılaşılır. Donanım sürücüleri doğru bir şekilde yüklenmemiş, güncel kullanılmıyor ya da sürücüler resmi internet sitesinden indirilmemiş olabilir.

Çözümü:
Eğer bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa bilgisayarınızdaki donanım sorunlarının neden olduğunu düşünüyorsanız kontrol etmeniz gereken ilk donanımlar, bilgisayarınıza son eklediğiniz donanımlardır. Sonradan eklenen donanımlar pek çok bilgisayarda sorun yaratabiliyor.

Öncelikle Aygıt Yöneticisi üzerinde donanımların güncel olup olmadığını kontrol edin. Sürücüler ile ilgili bir sorun yoksa son donanımlarınızı sırayla kaldırarak bilgisayarınızı kullanın ve bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunun devam edip etmediğini görün.

Bilgisayarınız eklediğiniz son donanımlarla ilgili herhangi bir sorun yoksa bilgisayarda var olan donanımları kaldırmayı deneyin. Bilgisayarın çalışması için gerekli olmayan tüm donanımları sırayla kaldırarak bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa hangisinin neden olduğunu öğrenebilirsiniz.

Güç kaynağı sorunları:

Her bilgisayar ya çalışırken ya da şarj olmak için bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Güç kaynağı ile bilgisayar arasında bazen aşırı gerilim koruyucusu ya da UPS olarak isimlendirilen kesintisiz güç kaynağı bulunabilir. Bunlar, bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olabilir.

Aynı şekilde dizüstü bilgisayarların sahip olduğu bataryalar da bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olabilir. Temassızlık, tam şarj olmama ya da gerekli gücü cihaza aktaramama gibi sorunlar söz konusu olabilir.

Çözümü:
Bilgisayarınızı bağladığınız güç kaynağından kaynaklı bir bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, ilk olarak bilgisayar ile güç kaynağı arasında ne varsa kaldırın. Aşırı gerilim koruyucusu, UPS ya da çoklu priz olmadan bilgisayarı direkt olarak duvar prizine bağlayın.

Eğer dizüstü bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorunu yaşıyorsanız, bilgisayarı farklı bir batarya ile ya da bataryası olmadan direkt duvar prizine bağlı olarak çalıştırmayı deneyin. Farklı güç kaynakları deneyerek bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun devam edip etmediğini kontrol edin.

Kötü amaçlı yazılımlar:

Pek çok soruna olduğu gibi bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa da bilgisayarınıza sızmış olan bir virüs ya da kötü amaçlı bir yazılım neden oluyor olabilir. Özellikle bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olması için geliştirilen virüs ve kötü amaçlı yazılımlar olduğu biliniyor.

Bilgisayarınızın kapandığı saate ve o sırada açık olan programa dikkat edin. Eğer her zaman aynı saat aralığında ya da aynı programı kullanırken kapanıyorsa, bilgisayarınıza bu amaçla geliştirilmiş olan bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım sızmış olabilir.

Çözümü:
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa bilgisayarınıza sızmış olan bir virüsün ya da kötü amaçlı yazılımın neden olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey bilgisayarınıza güvenilir bir antivirüs programı yüklemek ve detaylı bir tarama yapmaktadır.

Bilgisayarınızda zaten bir antivirüs programı varsa güncel olup olmadığını kontrol edin. Programda her şey yolunda ise ama yine de bilgisayarınızı korumuyorsa alternatif antivirüs programlarını kullanın. Bilgisayarınızda her zaman aktif durumda bir antivirüs programı çalıştırarak ileride oluşabilecek sorunların da önüne geçebilirsiniz. 

Ana donanım sorunları:

Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa doğru yüklenmemiş donanımların neden olabileceğini ve bilgisayarın çalışması için gerekli olmayan donanımları çıkararak sorunun devam edip etmediğini kontrol edebileceğinizi anlatmıştık. Peki ya sorun ana donanımlarda ise?

Bilgisayarın ana donanımlarında yani çalışması için gerekli donanımlarda var olan bir sorun bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olabilir. RAM, ana kart, CPU, grafik kartı gibi bilgisayarın çalışması için olmazsa olmaz donanımlarda oluşan sorunların bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olduğu biliniyor.

Çözümü:
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa ana donanımların neden olduğunu düşünüyorsanız öncelikle yapmanız gereken Aygıt Yönetici üzerinden bu donanımların güncel olup olmadığını kontrol etmek ve gerekirse kaldırıp yeniden yüklemek.

Eğer Aygıt Yönetici üzerinden yaptığınız işlemler yeterli gelmediyse sorunlu olduğunu düşündüğünüz donanımları çıkarıp farklı bir donanım ile bilgisayarı çalıştırmayı deneyin. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa hangi donanımın neden olduğunu bulana kadar deneme yapabilirsiniz. 

İşletim sistemi sorunları:

Eğer yukarıdaki bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa neden olacak tüm sorunları incelediyseniz ve çözümleri uyguladıysanız ama yine de sorun hala devam ediyorsa, sorunun nedeni direkt olarak bilgisayarın işletim sistemi olabilir. 

Yüklü olarak gelmeyen, sonradan bilgisayara yüklenen işletim sistemlerinin doğru yüklenmemesi ya da hatalı kurulumu sonucu olarak bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa ortaya çıktığı biliniyor.

Çözümü:
Eğer bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununa bilgisayarın işletim sisteminin neden olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey bilgisayarı geri yüklemektir. Bunun için Sistem üzerinden bilgisayarın kendi kendine kapanmadığı bir tarih seçmeniz ve o tarihteki sistemi yüklemeniz gerekir.

Diğer bir seçeneğiniz ise işletim sistemini tamamen silmek ve yeniden yüklemektir. Eğer daha önce böyle bir işlem yapmadıysanız kendi başınıza yapmanız tavsiye edilmiyor. Hem yeniden yükleme hem de geri yükleme işlemlerinde bilgisayarınızda bulunan tüm verilerin silineceğini unutmayın.

Sizin için bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun nedenlerini ve böyle bir sorun yaşadığınız zaman uygulayabileceğiniz yöntemleri anlattık. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun nedenini tespit ettikten sonra en uygun çözüm yöntemini uygulayarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. 

Kaynak: Webtekno