Koronavirüs riski en yüksek 7 il
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bir kez daha corona virüs salgını kapsamında toplandı.
Sağlık Bakanı Koca, bir kez daha virüse karşı önlem çağrısında bulunarak ''Birinci dalganın 2. zirvesini yaşıyoruz'' dedi.
Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar:
''Düğünler, bayramlardaki dikkatsizlik bizi bu hallere getirdi. Tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla kişiye bulaşıyor. Açıkladığımız vaka sayısı düşmüyor. Hergün bu sebeple vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor. Hastanelerimizin yükü artıyor. Birinci dalganın 2. zirvesini yaşıyoruz.
Virüsle mücadele corona virüse yakalanan 29 bin 865 çalışanımız oldu. 52 sağlık çalışanımızı kaybettik.
Ülke genelinde salgın kontrol altında. Son dönemde artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor.
Mücadelenin boyutu değişecek. Tedbirlerin sürekliliği salgınla mücadele önemli yer tutmaktadır. Corona virüsün mevsimsel hastalıklarla birleşmesi mümkündür ancak bu duruma karşı yeni tedbirlerimiz alındı ve mücadelemizin boyutu değişecek.
YÜKSEK RİSKLİ İLLER
Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu'da maalesef artış var. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında.
HES kodu başarıyla devam ediyor. İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi bu sayede tespit edildi. HES kodu uygulaması ile kitle ulaşım araçlarından sonra, birçok sosyal mekana girişte de uygulanmak üzere yaygınlaştırılacaktır.
Gençlerimiz ve orta yaş grubu vatandaşlarımızın iyileşme düzeyi yaşlılarımıza göre daha yüksek.
ANKARA İSTANBUL'U GEÇTİ
Şu an vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara, İstanbul'u iki kat geçmiş durumda. Bir takım tedbirler alınmaya başlandı. Sokağa çıkma yasağı gibi bir konu gündemimizde yok.
SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI MI?
Bilim Kurulumuz bu konuda tavsiye kurulu. Bilim Kurulu tavsiye ediyor. Bu tavsiye kararlarını da uygulama noktasında bugüne kadar hassasiyet yaşanıyor. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz. Ama tedbirlere uyum noktasında hassasiyet göstermezsek, sonucu farklı olabilir.
Rusya'da yapılan faz 3. çalışmasına ilişkinde bir talep oldu. Önümüzdeki günlerde de izin verilmiş olabilir.
Düğünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu.
MAÇLAR SEYİRCİLİ Mİ OYNANACAK?
Bilim Kurulu tarafından sezonun ilk yarısının seyircisiz olması önerildi.
Ben özellikle ölümlerle ilgili hergün rakamları veriyoruzç Normalde ölüm rakamları ile ilgili hekimin kendi tanısı ile ilgili bir durum oluyor. Bizim müdahalemiz yok. Bakanlık olarak değiştirme durumumuz yok.
Bazı hastanelerde kaydın yeterince tutulmadığını tespit ettik. Ancak gerekli uyarıları yaptık.
Şu ana kadar hastalığı ikinci kez geçirenlere rastlamadık.
Önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Hastanelerin devreye girmesiyle bu anlamda alım söz konusu olacak.
21 EYLÜL'DE OKULLAR AÇILACAK MI?
Kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı yaklaşımımız var. Hazırlık, birinci, ikinci sınıf ve 8-12 ile ilgili düzenlemeyi gelecek hafta konuşuruz. Daha çok birinci sınıfların alışması açısından '2 gün devam, 5 gün okula gitmeme' şeklinde bir uygulama gündeme gelebilir.