Ebüzziya Ailesi'nin dört kuşaklık efsanesi sergileniyor
Takvim-i Ebüzziya, Matbaa-i Ebüzziya, Ebüzziya Kartpostalları, Meclis-i Mebusan Seçim Mazbatası'nın da arasında bulunduğu arşiv kayıtlarının yanı sıra mektuplar, aile albümleri, soy ağacı, aile üyelerine ilişkin bilgiler ve aileye ait bazı özel eşyaların da yer aldığı sergi, 27 Aralık'a kadar Kazlıçeşme Sanat'ta görülebilecek.
İbrahim Müteferrika’dan sonra basın, yayın ve matbaa alanlarında pek çok yeniliği ülkemize yansıtan Ebüzziya ailesinin 150 yılı aşkın matbaacılık çalışmaları, "Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi" sergisine tüm detaylarıyla yansıtıldı. Ömer Faruk Şerifoğlu'nun küratörlüğünde yaklaşık bir aylık yoğun bir çalışmayla hazırlanan sergi, matbaacılık sektörünün yanı sıra ülkemizin yakın kültür tarihine de ışık tutuyor.
Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat Merkezi’nde düzenlenen özel bir program ile prömiyeri gerçekleştirilen sergiye, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Ebüzziya Tevfik Bey’in oğlu Talha Ebüzziya, torunları Yasemin Ebüzziya ile Cemre Ebüzziya ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Kültür ve Sanat Hayatımızda Ebüzziya Ailesi sergisinin Kazlıçeşme Sanat'ta gerçekleştirilen açılış programında, hem serginin yapıldığı binaya hem de binada keşfedilen sur dışının en büyük mozayiği ile ilgili sempozyuma dair bilgiler de paylaşıldı.
Zeytinburnu Mozaikleri sempozyumu 22 Ekim'de başlıyor
Zeytinburnu Askeri Hastanesi, yurt, askerlik şubesi ve ardından 25 yıl Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak hizmet veren yapının, restorasyon sonrasında geçen yıl Kazlıçeşme Sanat adıyla yeniden açıldığını belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, restorasyon sırasında zeminde bulunan mozaiğe ilişkin 22 Ekim'de Zeytinburnu Mozaikleri sempozyumu düzenleneceğini söyledi.
Açılışı yapılan serginin, Ebüzziya ailesinin 150 yıllık hikayesini anlattığını dile getiren Arısoy, "Ebüzziya Tevfik ile başlayan hüzünleri ve sevinçleriyle dört kuşak boyu süren bu hikaye, Türkiye tarihinde önemli bir dönemi kapsamaktadır." diye konuştu.
Ebüzziya ailesinin hem memleketin kaderinde söz sahibi olmuş, hem memleketle kader birliği yapmış bir aile olduğunu kaydeden Arısoy, "O yüzden bu hikayeyi takip etmek Türkiye'nin 150 yılını öğrenmek için emsalsiz bir imkandır." ifadesini kullandı.
Arısoy, ailenin basın yayın ve matbaa alanlarında birçok yeniliği Türkiye'ye getirdiğini belirterek, serginin açılışında emeği geçenleri tebrik etti, açılışa katılan Ebüzziya ailesi mensuplarına teşekkürlerini iletti.
Etkinliğe, serginin küratörü sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu ile aileden Talha Ebüzziya, Yasemin Ebüzziya ve Cemre Ebüzziya da katıldı.
Yaşar İliksiz - mistikalem.com