42. İstanbul Maratonu koşuldu
42. İstanbul Maratonunda kazananlar Kenya'lı atletler oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen bu yıl N Kolay'ın isim sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Maratonu'nu erkeklerde Kenyalı atlet Benard Cheruiyot Sang, kadınlarda ise yine Kenyalı sporcu Diana Chemtai Kipyogei kazandı.
"Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu" unvanını taşıyan Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) tarafından "altın kategori"de gösterilen maraton 42. kez gerçekleştiriliyor.
Organizasyonda önce patent sonra tekerlekli sandalye yarışının startı verildi. Saat 09.00'da ise elit atletler maratona başladı. Yarışın startını İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Ertem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türkiye Atletizm Federasyon başkanı Fatih Çintimar, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur ve Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer verdi.
Geçen yıllarda yapılan 15 kilometrelik çipli koşu ile 8 kilometrelik halk koşusu bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri nedeniyle düzenlenmiyor. Bu kategorilerin yerine "Tek başına bizimle koş!" sloganıyla 5, 10 ve 15 kilometrelik sanal koşular yapılıyor.
Maratonda (42 kilometre 195 metre) ise salgına dair tüm etkinlik tedbirleri alınarak, yüksek hijyen standartları ve sosyal mesafe kuralına dikkat edilerek, 4 bin kişilik kısıtlı kontenjanla parkura çıkıldı.
Maratonun startı, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında kademeli olarak verildi.
Temizlik ve hijyene dikkat edilen startta sporcular sosyal mesafeye uyarak sıralandı. Birbiri arasında yaklaşık 1,5 metre mesafe bırakan sporcular, dörderli sıralar halinde beşer saniye aralıklarla yarışa başladı.
Böylece alanda, start anında ve parkurda yığılmaların önüne geçildi. Önlemler kapsamında sporcular, ısınma, hazırlık ve parkura giriş aşamaları da dahil olmak üzere yarış start alana kadar maskelerini takmaya devam etti.
Boğaz Köprüsü ilk kez 2 kere geçildi
42. İstanbul Maratonu'nda koronavirüs önlemleri kapsamında parkur değişikliğine gidilirken, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü organizasyon tarihinde ilk kez 2 kere geçildi.
Koronavirüs salgını nedeniyle sporcuların sosyal mesafeyi koruyabilmesi ve aralıklarla start alanına alınabilmesi için ihtiyaç duyulan alanı sağladığı için start bu yıl Yenikapı'dan verildi. Sporcular, maratonun tarihinde ilk kez Avrupa'dan Asya'ya koştu.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçerek Altunizade'den dönecek atletler, ikinci kez köprüyü geride bırakarak yarışı Yenikapı'da tamamladı.
Yenikapı'da başlayan yarış, Kumkapı, Çatladıkapı, Sirkeci, Galata Köprüsü, Karaköy, Salı Pazarı, Dolmabahçe ve Beşiktaş'a kadar düz ve denize sıfır noktasına yakın seyretti.
Barbaros Bulvarı üzerinden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne ulaşarak Asya'ya geçecek atletler, köprüyü geçer geçmez Altunizade kavşağına ilerledi.
Altunizade köprüsünden "U dönüşü" yaptıktan sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden ikinci kez geçecek atletler, Beşiktaş sapağı, Barbaros Bulvarı Beşiktaş İskelesi'ne kadar gelen parkuru Dolmabahçe, Fındıklı, Salı Pazarı, Karaköy, Galata Köprüsü güzergahını Unkapanı istikametine dönüş, Cibali, Fener, Balat’a kadar takip edecek ve buradan dönecek. Parkurun Altunizade'den sonraki ikinci uç noktası olan Balat'tan ters istikamette koşulacak yarış, sahil yolunu takip ederek Fener, Unkapanı, Sirkeci, Kumkapı'yı geçerek başladığı yer olan Yenikapı'da son buldu.
Erkeklerde ipi Kenyalı atlet Benard Cheruiyot Sang göğüsledi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nu erkeklerde Kenyalı atlet Benard Cheruiyot Sang kazandı.
Yarışı Türkiye'de yaşayan ve ay-yıldızlı formayla koşan Sang ilk sırada tamamladı. Kenyalı atlet, 42 kilometre 195 metrelik parkurda 2.11.49'luk derece yaptı. Sang, bu performansıyla kişisel en iyi derecesine imza attı.
Maratonda ikinciliği 2018'deki İstanbul Maratonu'nun kazananı Kenyalı Felix Kimutai 2.12.00'lık derecesiyle alırken, 2.12.23 ile koşan Etiyopyalı Zewudu Hailu Bekele de üçüncü oldu.
Kadınlarda şampiyon Kenyalı Diana Chemtai Kipyogei
N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nu kadınlarda Kenyalı sporcu Diana Chemtai Kipyogei kazandı.
Kenyalı atlet Diana Chemtai Kipyogei, 42 kilometre 195 metrelik parkuru 2.22.06'lık derecesiyle ilk sırada tamamladı.
Maratonda ikinciliği 2.24.30'luk derecesiyle Etiyopyalı Hiwot Gebrekidan alırken, 2.37.52 koşan Etiyopyalı Tigist Memuye de üçüncü oldu.
Maratonun Türkiye şampiyonları
Maraton kapsamında Türkiye Şampiyonası da düzenlendi. Buna göre genel klasmanda 2.19.23'lük derecesiye 7. olan Yavuz Ağralı, Türkiye şampiyonluğuna ulaştı. Ağralı'yı 2.20.34'lük derecesiyle Üzeyir Söylemez, 2.23.09'luk derecesiyle de Halil Yaşin takip etti.
Kadınlarda ise 2.41.11 koşan ve 6. olan Tubay Erdal, Türkiye şampiyonluğu yaşadı.
N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nun ödül töreni yapıldı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında bu yıl başlangıç ve bitiş noktası Yenikapı Etkinlik Alanı olan maraton ödül töreniyle sona erdi.
Törende ödülleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Atletizm Federasyon başkanı Fatih Çintimar, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur ve Aktif Bank Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Adaca verdi.
Dereceye giren sporculara kupalarının yanı sıra para ödülleri takdim edildi. Genel klasmanda erkekler ve kadınlarda birinciler 50'şer bin, ikinciler 35'er bin, üçüncüler ise 20'şer bin lira aldı.
Maratonun isim sponsoru N Kolay da Türk sporculara özel ödül verdi. Erkekler ve kadınlarda birinci olanlara 30'ar bin, ikinci tamamlayanlara 15'er bin, üçüncülüğü alanlara ise 5'er bin lira verildi.
Ayrıca tekerlekli sandalye ve paten branşı ile yaş kategorilerinde dereceye girenlere de para ödülü takdim edildi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: "Tarihi bir anı yaşadık"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 42. İstanbul Maratonu'nun koronavirüs salgını gölgesinde yapılmasına rağmen tarihi bir ana tanıklık ettiklerini söyledi.
Ödül töreninde konuşan İmamoğlu, "Bugün tarihi bir anı yaşadık. Coşkusu daha önce alıştığımız maratonlar gibi değildi ama dünyanın yaşadığı olağanüstü durumda aldığımız en üst seviye tedbirlerle sağlığı ön planda tutarak her iki kıtayı birleştiren, felsefesi barış ve uzlaşma olan tarihi derinliği en güzel şekilde dünyaya hissettiren bu maratonu başarıyla tamamladık. Emeği geçen herkese, katkı sunan kurum ve kuruluşlara yürekten teşekkür ediyorum." diye konuştu.
İmamoğlu, atletizmin sporun en temel branşı olduğuna değinerek, "Atletizmi bu kentte güçlü kılmak istiyoruz. İnşallah bu konuda iş birliğimiz devam edecek. Maltepe'de miting alanının olduğu yerde bir atletizm pistini tamamladık. Tribünleri ve diğer sosyal alanlarıyla inşallah ilkbaharda bir Avrupa Şampiyonası yapılabilecek seviyede bir atletizm pistini bu kente hediye edeceğiz. 2021'de isteğim 2 tane daha pisti bu şehre katmak. Eğer atletizmi yaygınlaştıramaz ve topluma hissettiremezseniz gerçek anlamda bir spor kenti olma hedefine koşamazsınız. Bu manada maratonu önemsiyoruz. Bu maraton, İstanbul kentinin spor ve olimpiyat ruhunun kıvılcımıdır." ifadelerini kullandı.
İstanbul'un olimpiyatlara ev sahipliği yapmasını istediğini dile getiren İmamoğlu, "Umarım seneye bütün sıkıntıları atlatarak, maratonu sağlıklı bir ortamda yüz binlerce İstanbullunun katılımıyla ve büyük coşkuyla buluştururuz." diyerek sözlerini tamamladı.
Şampiyonlardan maraton değerlendirmesi
N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nda Türk erkeklerde birinci olarak Türkiye şampiyonluğunu kazanan milli atlet Yavuz Ağralı, şampiyonluktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Yenikapı Etkinlik Alanı'nda tamamlanan maratonun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ağralı, İstanbul Maratonu'nda ilk defa iki kez 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü geçtiklerini hatırlattı.
Parkurun zor olduğuna değinen milli atlet, "Barbaros Bulvarı'ndaki tepe çok yıprattı. Altunizade'ye çıkarken de çok zordu. İnşallah önümüzdeki yıl eski parkur olur ve katılımcının çok olduğu bir yarışma olur. Çok formda gelmedim. Akıllı, taktik çerçevesinde Türkiye şampiyonluğuna koştum. Birinci de oldum." diye konuştu.
Hedefinin gelecek yıl düzenlenecek Tokyo Olimpiyat Oyunları olduğunu dile getiren ve sponsor sıkıntısı yaşadığını aktaran Ağralı, şunları kaydetti:
"Tokyo Olimpiyatları 2021'e ertelendi. 2 saat 10 dakika 41 saniye koşarak, Türkiye tarihinin en iyi ikinci derecesi şu anda bende. Hedefim Tokyo Olimpiyatları'na hazırlanmak. Ancak bu noktada ciddi anlamda sponsorluk sıkıntıları yaşıyorum. Şu anda Avrupa'da bu dereceyi koşmuş atlet yoktur ki sponsoru olmasın. Çok büyük bir derece koştum ama gerçekten sponsorluk konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Federasyonumuz ve bakanlığımız destek veriyor, kamplara gidiyoruz. Daha iyi koşmak için, daha profesyonelce düşünebilmek için sponsorların olması lazım. Ülkemizde ciddi anlamda atletizme önem verilmiyor. 2 saat 10 dakika koşmak kolay değil. Olimpiyatlarda iyi bir derece koşmak istiyorum."
Yavuz Ağralı, bu yarışı 2-3 hafta sonra doğacak oğluna armağan ettiğini de sözlerine ekledi.
Üzeyir Söylemez: "Maalesef 27. kilometrede talihsizlik yaşadım, yere düştüm"
Türkler klasmanında ikinci olan Üzeyir Söylemez ise hedefinin Türkiye şampiyonluğu olduğunu ancak yaşadığı kaza nedeniyle bunu başaramadığını söyledi.
Maraton için Kenya'da kamp yaptığını anlaran Söylemez, "Yarış için Kenya’dan geldim. Kenya’da çok güzel hazırlık geçirdim. Kendi imkanlarımla gittim. Burayı kazanmak istiyordum. Kazanmak için elimden geleni yaptım. Maalesef 27. kilometrede talihsizlik yaşadım, yere düştüm. Vücut durdu mu ısıtması çok zor. Denedim ama olmadı. 2 saat 20 dakika ile Türk sporcular arasında ikinci oldum. Amacım kazanmaktı. Bunun için çok çalıştım, gecemi gündüzümü bu işe verdim. Nasip değilmiş. Beni destekleyen herkese teşekkür ederim. Başarı getiremediğim için özür diliyorum." ifadelerini kullandı.
Kendisinin de koronavirüs atlattığını anlatan milli atlet, sözlerini şöyle tamamladı:
"Her zorluğun arkasında güzellik vardır. Ona inanıyorum. Bu güzelliği de en kısa sürede yaşayacağımı düşünüyorum. Önce olimpiyatlarda, ondan sonraki dünya şampiyonasından da madalya ile döneceğime inanıyorum. Burada sinyalini verdim. Rahattım, kazanabilirdim. Şu an olimpik listedeyim. Kota için olimpik listede olmak yetmiyor. Herkes madalya adayı. Onun için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ailemi geride bıraktım. 6 aydır annemi görmedim. Bundan önce koronavirüs süreci geçirdim. Ben de pozitif sporcuyum. Lütfen gencim diye aldanmayın. Çok ağır geçirdim. Zor bir hastalık. Sosyal mesafeye dikkat edelim. Lafta kalmasın. Çok zor bir hastalık. İnanmayan bendim. Yaşadım, bana çok ciddi inandırdı. Allah ülkemizin yardımcısı olsun. Zor günler geçirdik."
Sang: Türkiye'nin insanları çok iyi
Elit atletler genel klasmanda birinci olan Kenyalı sporcu Benard Cheruiyot Sang, aldığı birincilikten dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Türkiye'de Kütahya'da yaşayan Sang, "İstanbul Maratonu çok güzel ve bu şehri seviyorum. Kütahya'da yaşıyorum. Bana güzel imkanlar sağladılar. Ben onlar için bu formayı giydim. Kütahya'da çok güzel antrenmanlar geçiriyorum. Türkiye'nin insanları çok iyi ve beni güzel bir şekilde karşıladılar, bana çok iyi davranıyorlar." şeklinde konuştu.
Başarılı bir şekilde düzenlendi
Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar, N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nun başarılı bir şekilde düzenlendiğini söyledi.
Çintimar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen organizasyonun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında maratonu gerçekleştirdiklerini ifade eden Çintimar, "Pandemi ortamında bugüne kadar Türkiye'de yapılan bütün organizasyonların en büyüğü olan N Kolay İstanbul Maratonu'muz tamamlandı. Maraton ciddi bir katılımla, sağlık, maske ve mesafe ile alakalı çok kararlı bir duruşla gerçekleştirildi. Çok güzel derecelerle tamamlandı." diye konuştu.
Bu sene tarihte ilk olarak Avrupa'dan Asya'ya koşulduğunu dile getiren TAF Başkanı, şu ifadeleri kullandı:
"Bu sene Boğaz Köprüsü'nden değil de fuar merkezinden başlatılması, pandemi ile alakalı. Sporcuların daha geniş alanda giyinmesi, daha geniş alana yayılması için burada yapıldı. Başından sonuna kadar mükemmel ve güzel oldu. Buradan sonra da sporcularımız devam edecek. Salgın ortamında böyle bir organizasyonda baştan sona en iyi şekilde organizasyonunu gerçekleştiren İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Spor İstanbul Genel Müdürlüğüne, N Kolay Genel Müdürlüğüne, Türkiye Atletizm Federasyonuna, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bütün yetkililerine ve İstanbul Valiliğine teşekkür ediyorum. Burada yarışan dünya çapındaki sporcular ile bizim sporcularımıza teşekkür ediyorum. Pandemi dolayısıyla herkesin farklı düşündüğü ortamda böyle bir organizasyonda yarışmak, burayı güzelleştirmek için herkes elinden geleni yaptı. Bu anlamda teşekkür ediyorum. Çok ciddi bir ilgi vardı. 100 binlerin koştuğu ilgi neyse bugün daha fazlaydı. İstanbul Maratonu büyümeye devam edecektir. Pandemi ortamında zannediyorum dünyada yapılan spor organizasyonları içerisinde en büyüklerinden biri oldu."