Glutatyon sentezini arttırmak için özel içecek tarifi
Glutatyon deposu bu kokteyli bağışıklık sisteminizi arttırmak için içebilirsiniz.
- 1 salatalık
- 1 küçük elma
- 2 yaprak kereviz
- 1 avuç ıspanak
- ½ adet limon suyu
- 1 adet havuç
- ½ greyfurt suyu
Tüm malzemeleri mutfak robotuna doldurun. İçilebilecek kıvama gelene kadar robotta çekin.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon (Glutathione), vücut hücrelerinin kullandığı anti-oksidan bir moleküldür. Glutatyon, hücrelerin enerji santralleri sayılan mitokondrilerin sağlıklı şekilde çalışması için gereklidir.
Glutatyon üç yapı taşından oluşur, bunlar sisteine, glisin ve glutamin aminoasitleridir. Glutatyon vücudumuzda doğal olarak üretilir. Glutatyona “ana anti-oksidan” denilmesinin sebebi, onun serbest radikalleri yakalayarak karaciğere taşır ve burada kendisini yenileyerek tekrar işine geri dönmesidir.
Sağlıklı yaşamak, hastalıkları önlemek, yaşlanmanın etkilerinden korunmak, bağışıklık işlevi ve enflamasyonun kontrolü için glutatyon düzeyinin yüksek tutulması gereklidir. Araştırmalar yüksek glutatyon düzeylerinin kas hasarını azalttığını, kasların iyileşme süresini kısalttığını, kas kuvveti ve dayanıklılığını artırdığını ve metabolizmayı yağ depolama yerine kas yapımına kaydırdığını göstermektedir.
Glutatyon Eksikliği nelere yol açar?
Vücut doğal yoldan glutatyon üretmekte ama bu yaşla birlikte azalmaktadır. Toksinler de glutatyon düzeylerinin azalmasına neden olmaktadır. Glutatyon azaldığında serbest radikallere karşı korunamadığımız için bu moleküller vücut yapılarına zarar verebilmektedir.
Aktif Glutatyon (GSH): Glutatatyon serbest radikalleri toplayarak doyduğunda karaciğerde kendini yenilemektedir. İdeal şartlarda glutatyonun %10’u inaktif (oksitlenmiş) durumda iken %90’ı aktif formdadır. GSH olarak da bilinen aktif glutatyon %90’ın altında düştüğünde serbest radikallerle savaşı kaybetmeye başlarız. Toksinler daha da biriktiğinde GSH azalmaya devam eder. GSH %70’in altına düştüğünde bağışıklık sisteminde bozulma görülür.
Hangi Besinde ne Kadar Glutatatyon var?
Kuşkonmaz: 28.3
Avokado: 27.7
Ispanak: 11.4
Bamya: 11.3
Brokoli: 9.1
Kavun: 9.0
Domates: 9.0
Havuç: 7.9
Greyfurt: 7.9
Portakal: 7.3
Kabak: 7.0
Çilek: 6.9
Karpuz: 6.6
Papaya: 5.8
Kırmızı biber: 5.5
Şeftali: 5.0
Limon: 4.8
Mango: 4.3
Muz: 4.1
Karnabahar: 4.0
Ceviz: 3.7
Salatalık: 3.5
Yeşil dolmalık biber: 3.4
Elma: 3.3
Üzüm: 2.7