Türkiye'de Yapay Zeka Üretimini hızlandıracak 3 öneri

18 Mart 2021 Perşembe

Veri Mühendisi, Yapay Zeka  ve Yazılım uzmanı Emre Durgut, sosyal medya hesabından "Türkiye Yapay Zeka'da Neden Yavaş İlerliyor?" sorusu şu şekilde özetledi.
 
1. Veriye Ulaşamıyoruz

Malumunuz modellerin öğrenilmesi veya geliştirilmesi için veriye ihtiyacımız var. Türkiye merkezi e-devlet altyapısı sayesinde doğru bilgiyi anlık toplama kapasitesiyle diğer ülkelere oranla çok daha avantajlı bir konuma sahip. Ancak hiçbir veriyi anonimleştirip yayınlamıyoruz ve araştırmacılar bu verilere ulaşamıyor.

Eğitimleri Kaliforniya'daki ev fiyatları üzerinden verdiğimizde hayali doğruluk oranlarına, başkalarının daha önce yaptığı çalışmaların kopyalanması şeklinde ilerliyoruz. Kendimize özgü durumları yorumlama kapasitemiz gelişmiyor. Salgın gibi hızlı karar vermeye en çok ihtiyaç duyulan dönemde bile gerçek veriler üzerinde çalışma imkanı bulunmuyor.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimizin Açık Veri portalı projesini daha fazla gecikmeden hizmete sunması çok faydalı olacaktır.

2. Türkçe Kütüphaneler Geliştirmiyoruz

Özellikle doğal dil işleme (NLP) alanında uygulamaların başarısında pre-trained kütüphanelerin katkısı tartışılmaz. Kelimeleri sınıflandırmaya yarayan ve bu alanda en çok kullanılan SpaCY kütüphanesi bile henüz Türkçe desteklemiyor. Bu nedenle Türkçe metinlerimizi yeterince anlayamıyoruz.

Yine devlet projeleri desteğiyle ihtiyacımız olan kütüphaneleri üretmeli ve açık kaynak yöntemiyle ihtiyaç duyan kullanıcılara ulaştırabiliriz.

3. Bu Alanda Bir Vakfımız Yok

Türkiye'nin stratejik önceliklerine uygun olarak geliştirmelerin yapılması, araştırmacıların yetiştirilmesi ve bilginin çoğaltılması için bu alanda yatırım yapacak bir vakıfa ihtiyacımız var.

Şirketler için çoğu zaman uzun süreli yatırım yapmak yerine yurt dışındaki hazır bulut servisler aracılığıyla çözüm üretmek daha ekonomik oluyor. Bu yöntemle Yurtiçi ve Türkçe ekosistemin gelişmesine destek olamıyoruz.