Kuş Mumyaları, tarihi kuş ticaretini ortaya çıkarttı
Şili’nin Atacama Çölü’nde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında keşfedilen mumyalanmış kuş kalıntıları, bir dönem Güney Amerika'da papağan ticareti yapıldığını ortaya çıkarttı.
“Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” dergisinde yayımlanan makaleye göre, arkeologlar mumyalanmış yaklaşık 20 papağanın kalıntılarını inceleyerek bu sonuca vardı.
Science Alert’ün haberine göre Pennsylvania State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles; "Baktığımız hayvanlarla o dönem kurduğumuz uygun görülen iletişim çok farklıydı. Bu kuşlardan bazıları mutlu bir hayat yaşamadı. Tüy üretmeleri için tutuluyorlardı ve büyüdüklerinde tüyleri yolunuyordu."
Atacama Çölü’ndeki arkeolojik 5 kazıdan çıkarılan 6 papağan türü incelendi
Kuş kalıntılarının M.S. 1100 ve 1450 yılları arasındaki döneme ait olduğu saptandı. Araştırmanın yazarları çalışmalarında şu ifadeleri kullandı: Tropikal kuşların tüyleri Kolomb öncesi Amerika’da ekonomik, sosyal ve dinsel statünün en önemli sembollerinden biriydi. And Dağları’nda tropikal papağanların çok renkli tüylerinden yapılmış giysiler gücü, prestiji, ayrımı somutlaştırmıştı ve bunlara özellikle siyasi ve dini elitler değer veriyordu.
İndependent Türkçe’nin haberine göre; Bilim insanlarının ortaya çıkardığı kalıntılar kuşların bir zamanlar evleri olan Amazon ormanlarından uzakta, esaret altında tutulduğuna işaret ediyor. Analiz edilen 27 papağan kalıntısı birçok kuşun canlı renkler içeren, parlak tüyleri için özel olarak çöle getirildiğini gösteriyor. Bölgedeki tüy ticaretiyse çok daha eskilere, M.Ö. 5050’ye kadar uzanıyor.
Araştırmacılar lama karavanlarıyla yapılan ticaret yolculuğunun muhtemelen aylar sürdüğünü belirtti. Ancak bazı kuşların çöle yakın bölgelerden temin edilmiş olabileceği de ifade edildi. Söz konusu çalışma José M. Capriles, M. Santoro, Richard J. George, Eliana Flores Bedregal, Douglas J. Kennett, Logan Kistler, ve Francisco Rothhammer tarafından kaleme alındı.