Sarmal Gökada NGC 4603'ün yakın plan görüntüsü
Bu görüntü, Dünya'ya 100 milyon ışıkyılı uzakta bulunan Türk Gökbilimcilerince Erboğa Takımyıldızı olarak adlandırılan ünlü Centaurus (Centaur) takımyıldızında yer alan muhteşem sarmal gökada
Parlak mavi yıldızların parlak şeritleri, gökadanın ışıklı çekirdekten yavaşça dönen kollarına ait. Sarmal kolların içinden geçen karmaşık kırmızı-kahverengi iplikler, toz şeritleri olarak bilinir ve galaksiden yayılan yıldız ışığını gizleyen yoğun toz bulutlarından oluşur.
Bu galaksi, Hubble için tanıdık bir konudur. Yirminci yüzyılın son yıllarında, NGC 4063, Sefeid değişkenleri olarak bilinen özel bir yıldız sınıfının işaretleri için keskin ve yakından izlendi.
Bu yıldızlar, karardıkları ve parladıkları dönemle yakından bağlantılı bir parlaklığa sahiptir ve gökbilimcilerin Dünya'dan ne kadar uzakta olduklarını doğru bir şekilde ölçmelerine olanak tanır.
Cepheid değişkenlerinden uzaklık ölçümleri, Evrendeki en uzak mesafeleri ölçmenin anahtarıdır ve Georges Lemaître ve Edwin Hubble tarafından Evrenin genişlediğini göstermek için kullanılan faktörlerden biridir.
Kaynak: ESA / Hubble, 2. Sayısal Gökyüzü Araştırması / Davide De Martin