Taze, konserve ve pişmiş enginarı saklamak için altın öneriler
İşte baharın sağlık deposu sebzesinden kışın da faydalanabilmek için saklama koşulları:
Taze Enginar Nasıl Saklanır?
Mevsiminde taze olarak aldığınız enginarı her mevsim tadabilmek istiyorsanız en uzun süre tutabileceğiniz yer buzluk veya derin dondurucudur.
Temizleyip ayıkladığınız enginarları, kararması için önce limonlu suda bekletmelisiniz. Sonra kaynamış tuzlu suyun içerinde 2 dakika kadar bekletin.. 2 dakika sonunda çıkarıp buzun içerisine koyun, Buzda en fazla 1 dakika duran enginarları kurulayıp hava almayacak poşet/kaplara yerleştirip buzluğa/derin dondurucuya yerleştirin. Bu işlemler enginarın buzluktaki ömrünü uzatacaktır.
Konserve Enginar Nasıl Saklanır?
Konserve şeklinde alınan enginarların saklama süresi değişiklik gösterir. Enginarı kısa süre içinde yemeyecekseniz, konserve kapağını açmadan buzluğa yerleştirin. Enginar konservesini -18 derecede yaklaşık 2 aya kadar koruyabilirsiniz. Ancak donmuş enginar bir kez çözündükten sonra 3-4 gün içerisinde bitirilmelidir.
Pişmiş Enginar Nasıl Saklanır?
Pişmiş enginarı kısa sürede yiyecekseniz cam veya plastik hava almayan kaplara koyarak sıkıca kapatın. Bu kapları buzdolabında 3-4 gün kadar saklayabilirsiniz.
Pişmiş Enginar Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Pişmiş enginarı buzdolabı poşetlerine veya hava geçirmeyen kaplara koyun. Kararmalarını önlemek için enginarların üzerine az miktarda limon suyu serpiştirin. Enginarın hava almadığından emin olduğunuzda buzluğa veya derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Pişmiş enginarı yiyeteceğiniz zaman buzdolabının raf bölmelerine alın. Bu bölmelerde 3-4 gün daha muhafaza edebilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkartılan pişmiş enginar, soğuk su veya mikrodalgada çözündürüldüyse, hemen yenilmelidir.
Enginar yemenin sağlığa 7 önemli katkısıEnginarı yemeklerinizde yapraklarıyla kullanırsanız, onun sağlığa yararlarından daha fazla faydalanabilirsiniz.
Pişmiş Enginar Oda Sıcaklığında Ne Kadar Dayanır?
Bakteriler 4-60 derece arasındaki sıcaklıklarda üremeye başlar. Pişmiş enginar oda sıcaklığında en fazla 2 saat bekletilmelidir. 2 saatten fazla dışarda bırakılan enginarı atabilirsiniz.
Enginarın Bozulduğunu Nasıl Anlaşılır?
Enginarın bozuk olduğu kokusu ve tadından anlaşılır. Eğer enginardan ağır bir koku geliyorsa, renginde ve görünümünde değişiklikler, küflenmeler varsa, hiç bekletmeden atın. Kokusunda bir sorun yoksa fakat anormal bir tat alıyorsanız, enginarı yemeden çöpe atın.