Yenilemeyen deli elmalar sirke oluyor
Balıkesir'in Edremit ilçesinde Kazdağları'nın eteklerinde yaşayanlar, bölgede kendiliğinden yetişen "deli elma"nın sirkesini yapıyor.
Bölgede, "deli elma" adı verilen, erik büyüklüğündeki meyve, acımsı tadı nedeniyle doğrudan yenilmiyor. Yöre halkı, genellikle ağustos ve eylülde topladıkları elmadan yaptıkları sirkeleri, kış boyunca kullanıyor.
Sirke yapımı, Edremit Halk Eğitim Merkezince düzenlenen tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursuna katılanlara da anlatılıyor. Bu kapsamda 35 kursiyer, Kazdağları eteklerindeki bir çiftlikte "deli elma"dan sirke yapımını öğrendi.
Kurs öğreticisi, tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Ranagül Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sirkenin, kendi kendine fermente olan meyvelerden elde edildiğini söyledi.
Sirkenin vücuda birçok faydası bulunduğunu dile getiren Erdoğan, doğal ürünlerden yapılan sirkelerin daha iyi olduğunu belirtti.
Merkezde verdikleri 72 saatlik kurs kapsamında, Kazdağları'nda kendiliğinden yetişen elmalardan sirke yapımını katılımcılara uygulamalı anlattıklarını ifade eden Erdoğan, "Tıbbi ve aromatik bitkilerle neler yapabileceğimizi öğreniyoruz. Kursumuzun amacı, doğal ortamda yetişen tıbbi bitkilerimizin sofralarımıza gelene kadar geçirdiği aşamalar, toplanma usulleri üzerineydi. Bu konuda merkezimiz bünyesinde açılan kurslara yoğun ilgi olmaya başladı." dedi.
Kazdağları'nda çiftliği bulunan Gülsüm Akın ise hazırladıkları sirkenin en az 4 ila 6 ay kapalı ortamda bekletildikten sonra hazır hale geleceğini söyledi.
Elma sirkesinin çok faydalı olduğunu kaydeden Akın, "Özellikle Kazdağları elmalarıyla yapılan sirkenin daha da iyi olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
Çamçı Mahallesi Muhtarı İsmail Öztürmen de "deli elma"nın yüksek boylu ağaçlarda yetiştiğini ifade etti.
Mahalle civarında bu üründen bolca bulunduğunu dile getiren Öztürmen, "Aşısız, tamamen doğal, küçük bir elma. Diğer sirkelerden daha keskin bir tadı oluyor. Bu elmaya Kazdağları'ndan başka yerlerde rastlamadım." dedi.