19 milyon yıl önce köpekbalıkları da dinozorlar gibi yok olabilirmiş!
Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma sonucuna göre; dünyadaki köpekbalıklarının yaklaşık yüzde 90'ı milyonlarca yıl önce yok oldu. Büyük çaplı yok oluşun Erken Miyosen dönemde (23,03 - 15,97 milyon yıl önce) gerçekleştiği belirtildi.
Olayın kanıtları ilk kez Harvard Üniversitesi'nde balık fosilleri üzerinde araştırma yapılırken fark edildi.
Independent Türkçe'nin haberine göre; Araştırmayı gerçekleştiren Yale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Biyosfer Bilimleri Enstitüsü uzmanı Elizabeth Sibert "Köpekbalıkları yaklaşık 400 milyon yıldır yaşıyor. 19 milyon yıl önce yaşanan olayla köpekbalıklarının soylarının tamamen tükenme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Köpekbalıkları neredeyse tüm büyük çaptaki yok oluşlardan kurtuldu. Tüm canlıların yaklaşık yüzde 95'ini ortadan kaldıran Permiyen-Triyas yok oluşundan, asteroit çarpmalarından, küresel ısınmadan, küresel soğumadan ve benzer olaylardan sağ çıktılar. Fakat şimdi de önceden bilmediğimiz bir olay nedeniyle köpekbalıklarının aslında yüzde 90'ının yok olduğunu görüyoruz."
Erken Miyosen dönemde ciddi iklim değişiklikleri yaşanmadığını belirten bilim insanları, köpekbalıklarının soylarının tükenmesini herhangi bir çevresel etkene bağlayabilecek kanıtları henüz bulamadı.
"Yok oluş olayının ne kadar hızlı yaşandığını bilmiyoruz" diyen Sibert,"Yaklaşık 100 bin yıldan daha hızlı bir sürede gerçekleşti fakat bunun dışında bir günde mi oldu yoksa bin yılda mı oldu bir şey söyleyemiyoruz"ifadelerini kullandı.
Milyonlarca yıl önceki bu ilginç olay sırrını korurken, günümüzde köpekbalıklarının hayatlarını kaybetmelerinde en büyük rolü insanların oynadığı şüphe götürmez bir gerçek.
Son 50 yılda köpekbalıklarının sayısında yüzde 70'e varan bir düşüş yaşandı. Bunun başlıca nedenleri arasında aşırı avlanma ve iklim değişikliği gibi insanların çevrede yarattığı tahribatlar yer alıyor.
Sibert, 19 milyon yıl önce köpekbalıklarının büyük bir kısmının neden yok olduğunun anlaşılmasının, bugün bu canlıların korunması için hayati önem taşıdığını belirtti.