Kavun nasıl saklanmalıdır?

06 Temmuz 2021 Salı

Olgunlaşması için uzun süre beklemesinde yarar olan kavunlar eskiden kilerlerde uzun süre saklamam meyveler arasındaydı. 

Bu nedenle kavun saklarken, serin ve nemsiz ortamda kesilemden uzun süre muhafazası mümkündür. 

Kabuğu sağlam olarak dilimlenmemiş kavun, serin bir yerde bir hafta saklanabilir.

Ancak kesilmiş veya bir kısmı yenmiş yarım kavunları açık havada uzun süre korumak mümkün değildir. 

Dilimlenmiş kavunlar yakından incelenmeli ve küf kontrolü yapılmalıdır.

Küçük ebatta dilimlenen kavunlar çok çabuk bozulur. İkiye kesilmiş kavun buzdolabında sorunsuz bir şekilde saklanabilir ancak streç film ile kaplanmalıdır.

Çabuk bozulmaması için dilimleme sırasında kavunun çekirdekleri tamamen çıkarılmalıdır. 

Kavunlar, yetiştirilme aşamasında ya da sonrasında kötü hijyen koşullarında patojenlerle temas edebilir. Ayrıca, enfekte kişiler, uygun şekilde hijyenik değillerse patojenleri doğrudan kavuna bulaştırabilir. Patojenler eller yoluyla veya kontamine mutfak eşyaları (bıçaklar, tahtalar) yoluyla insanlara bulaşabilir.

Gıda enfeksiyonu riskini en aza indirmek için, kavun dilimlerken genel mutfak hijyeni kurallarına uyulması önemlidir: Ellerin yıkanması, temiz bıçak ve kesme tahtaları kullanılması çapraz bulaşmayı önleyecektir. Bu kurallar toplu yemek yapan işletmelerde de kesinlikle uygulanmalıdır. 

Kavun seçerken nelere dikkat edilmeli?Kavun alırken dikkat etmeniz gerekenler
Kavunun sağlığa en çok bilinen faydalarıHoş kokusu, lifli, sulu yapısı ve ağızda bıraktığı lezzetle kavun, kilo vermeye yardımcı olurken, pek çok sağlık sorunun önlenmesine katkı sağlayan yararlı meyvedir.