Sivrisinek sokması halinde ne yapmalı?

28 Ağustos 2021 Cumartesi

Hem çıkardığı ses hem kan emme özelliği nedeniyle bir hayli rahatsız edici olan  sivrisineklerin az da olsa virüs taşıma ve hastalık bulaştırma riskleri mevcut. En yaygın yol açtığı hastalıklar arasında ise sarı humma ve sıtma yer alıyor.

Sivrisineklerden korunmanın yolları

  • Yaşam ve çalışma alanlarını sık sık havalandırın. 
  • Lavanta ve karanfil çiçeği sivrisinekleri uzak tutmakta faydalı olabilir.
  •  Yazın sivrisinekler çok daha hızlı üredikleri için mutfak pencerelerini ve balkon camlarını sineklik ile kapatabilirsiniz.

Sivrisinek Sokmasının Belirtileri

Kaşıntı ve hafif bir kızarıklık gelişebiliyor. Ancak hassas cilde sahip olan kişilerde bu kızarıklık daha koyu olabiliyor, bazı kişilerde ısırılan yer şişebiliyor. 

Sivrisinek ısırığına karşı alerjisi olan kişilerde ateşle birlikte şiddetli mide bulantısı, baş ağrısı ve kusma oluşabiliyor. 

Ne yapılmalı?

Sivrisineklerden korunma yöntemleriSivrinsineklerden korunmak için ne yapmalı? Sivrisinek ısırıkları doğal ve bitkisel yöntemlerle nasıl geçirilir?

 Sivrisinek ısırığının yol açtığı kaşıntıyı ve kızarıklığı gidermek için evde soğuk kompres uygulayabilirsiniz. “Kızaran bölge şişerse, şişen yer kaşınmamalı” diyen Dr. Veysel Balcı, cildi kaşımanın enfeksiyona neden olabileceğini söylüyor. 

Böcek sokması halinde ne yapmalı?Böcek ısırığının olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemişse doktora gitmeniz gerekir.

 

Arı sokması halinde ne yapılmalı?Arı sokmasına maruz kaldığınızda yapmanız gereken ilk iş, arının iğnesini hızlı şekilde çıkartmaktır.

 

Kene Isırmasını önlemek için ne yapmalı?Kenenin normal şartlar altında taşıdığı hastalıkla kişiyi enfekte etmesi için tipik olarak 24 saat beslenmesi gerekiyor.