Diyarbakır Surlarında kullanılan mancınığın izleri bulundu
Diyabakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Diyarbakır Surları’nda süren restorasyon çalışmaları sırasında Roma İmparatorluğu döneminde yapılan Urfakapı’nın 2 burcundaki çalışmalarda mancınık ayaklarının yerleştirildiği taş kaideler ile çeşitli büyüklükte mancınık gülleleri keşfedildi.
Açıklamaya göre teras katlarda yapının üzerinde büyük yük oluşturan 2 bin tonluk toprak dolgu temizlendi.
Diyarbakır Müze Müdürlüğünce görevlendirilen arkeologlar ve uzmanlar gözetiminde titizlikle yapılan dolgu temizlik çalışmalarında, mancınık ayaklarının yerleştirildiği taş kaideler ile çeşitli büyüklükte mancınık gülleleri, Akkoyunlu dönemine ait gümüş sikke ve farklı dönemlerde yapılan savaşlardan kalma birçok ok uçları bulundu.
Ayrıca burçların üzerindeki yağmur sularının tahliye edilmesi amacıyla özgün yağmur olukları ve çörtenler ortaya çıkarıldı.
Çalışmalarda zeka ve strateji oyunu mangalanın o dönemlerde taşa oyularak oynandığını gösteren ize de rastlandı.
Surlar üzerinde daha önce görülmemiş özgün döşeme ortaya çıkarıldı. 21 ve 22 numaralı burçlar arasında kalan yollarda yapılan temizlikte, surların üzerinde ilk defa özgün döşeme izine rastlandı. Yedikardeş burcunun damında daha önce ortaya çıkarılan Roma dönemi taş döşemesi ile benzerlik gösteren örgü sistemi dönem analizi için önemli veriler sunacak.
Urfakapı’da acil müdahale kapsamında sürdürülen çalışmalarda, 21 ve 22 numaralı burçların tehlike arz eden bölümlerine müdahale edilebilmesi için 2 aylığına araç ve yaya trafiğine kapatılması planlanıyor.
Bu 2 aylık süre zarfında 21 ve 22 numaralı burçların esaslı restorasyonu yapılıncaya dek can ve mal tehlikesi oluşturan kısımlarının acil müdahalesinin tamamlanması hedefleniyor.