Güneş Sistemindeki 42 astroit tek tek incelendi
Astronomi alanında önemli araştırmalara imza atan Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO: European Southern Observatory) Şili'deki Çok Büyük Teleskopu'nu ( VLT: Very Large Telescope) (ESO'nun VLT'si) kullanan gökbilimciler, Mars ve Jüpiter arasında bulunan asteroit kuşağındaki en büyük 42 nesneyi görüntüledi.
Gökbilimi açısından uzayda daha önce astroidlere yönelik bu kadar kapsamlı bir çalışma yapılmadığına dikkat çeken astronomlar, küre şeklindekilerden, görünüşü köpek kemiğini andıran tuhaf şekillilerine kadar en iri göktaşlarını inceleyerek ilginç verilere ulaştıklarını belirtiler.
Fransa'daki Laboratoire d'Astrophysique de Marseille'de görevli astronom Pierre Vernazza araştırma hakkına; “Şu ana kadar yalnızca üç büyük asteroit, Ceres, Vesta ve Lutetia, sırasıyla NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Dawn ve Rosetta uzay misyonları tarafından ziyaret edildikleri için yüksek düzeyde ayrıntıyla görüntülendi. Diğerleri sadece yeryüzünden teleskopla incelenebildi. ESO gözlemevi sayesinde, biz 42 astrodi tek tek görüntüleyerek, kapsamlı inceleme şansı bulduk" dedi.
İncelenen en büyük ve en küçük astroitler
İncelenen 42 gökcisminin çoğu 100 km'den daha büyük. En büyük iki göktaşı ise, çapı yaklaşık 940 km olan Ceres ve çapı 520 kilometre Vesta olurken, en küçük göktaşları Urania ve Ausonia oldu ki onların çapı sadece 90 kilometre.
Ekibin incelediği göktaşaları şekilsel açıdan ikiye ayrılıyor. Hygiea ve Ceres gibi neredeyse tamamen küre biçimli olanlar ilk grupta yer alırken, en tuhafı tartışmasız şekilde "köpek kemiği" olarak adlandırılan asteroid Kleopatra olan diğer uzun şekilliler ise ikinci grupta yer aldı.
Yoğunluğu en az olan 4 astroit
Asteroitlerin şekillerinin yanısıra kütleleri hakkındaki bilgiler de sınıflandırıldı. İincelenen yoğunluğu en az dört asteroit, Lamberta, Sylvia, Psyche ve Kalliope oldu.
Lamberta ve Sylvia santimetre küp başına yaklaşık 1.3 gram kömür yoğunluğuna sahip. Psyche ve Kalliope ise santimetre küp başına 3,9 ve 4,4 gram elmas yoğunluğuna sahip.
Bulgular, ESO'nun VLT'sine monte edilen Spektro-Polarimetrik Yüksek Karşıtlıklı Ötegezegen Araştırması (SPHERE: Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch) cihazının hassasiyeti sayesinde elde edildi.
Gökbilimciler, ESO'nun Şili'de yapım aşamasında olan ve on yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan Aşırı Büyük Teleskop (ELT) ile asteroitler hakkında daha detaylı bilgiler elde edileceğini umuyor.
mistikalem.com