Issos Harabeleri'nde kilise kalıntısı bulundu

13 Ekim 2021 Çarşamba

Hatay'ın Erzin ilçesindeki MÖ 2. yüzyılda kurulan Issos Harabeleri olarak da bilinen Epiphaneia Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında eski bir tapınağın temel ve mimari blokları üzerine MS 5. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen üç koridorlu kilise kalıntısı bulundu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir, pagan dönemi tapınak olarak inşa edilmiş sonradan kiliseye dönüştürülmüş yapının üç koridorlu, 35 metre uzunluğunda, 27 metre genişliğinde olduğunu belirtti ve "Üç nefli (koridorlu) büyük bir kilise ile karşı karşıya olduğumuzu gördük. Tabii ki bu kiliseyi yaparken tapınak mimarisinin unsurlarını kullanmışlar. Tapınağın temelleri üzerine mimariyi yerleştirmişler. Tabii ki boyutları itibarıyla bölgenin en büyük kilisesi olduğunu söyleyebiliriz. Klasik geleneğin devamı olan taşta gördüğümüz ama tuğlaya uygulanmış inci, yaprak bezemeleri gibi haç kabartmaları gibi birçok tuğla gördük. Tabii tarım faaliyetleri nedeniyle yapıda tahribatlar olmuş. Biz bu yapıyı mümkün olabildiğince en iyi tanınacak şekilde ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. MS 5. yüzyıl başlarında bunun kiliseye dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz. Orta Çağ'da ise bu alan yine kilise vasfından çıkmış, çok sayıda gömü yapılmış içerisine ve yaklaşık 56 mezar çıktı." dedi.

Kazı ekibi, çalışmaların ilerlemesiyle birlikte bulunan kilise ile aynı temele sahip tapınak hakkında daha fazla mimari obje ve detaylı bilgiye ulaşmayı hedefliyor.

AA