Keltlerin efsanevi 'Gökkuşağı Kapları' bulundu
Almanya’da 2.000 yıllık bir Kelt hazinesi gün yüzüne çıkartıldı. Son derece değerli olduğu anlaşılan altın sikkelerinin “gökkuşağı kapları” olarak anıldığı ve bu ismi yerel efsanelerden aldıkları ifade edildi.
Almanya’nın Brandenburg eyaletinde tarihi bir Kelt hazinesi ortaya çıkartıldı. Brandenburg Kültür Bakanı Manja Schüle’nin yaptığı açıklamaya göre hazinede 41 altın sikke yer alıyor ve sikkelerin üretim tarihi 2.000 yıl öncesine uzanıyor.
Bakan Schüle’ye göre bu buluntu, Brandenburg’da çıkarılan ve Keltlere ait olduğu bilinen ilk altın hazinesi olma yönüyle dikkat çekiyor.
Altın sikkelerin bir kupayı andıracak şekilde içe doğru kıvrılmış olması da hazineyi ilginç kılan detaylardan birisi. Sikkelerin bu farklı tasarımı ise yerel bir halk efsanesini işaret ediyor. “Gökkuşağı kapları” olarak anlan sikkelere Almancada regenbogenschüsselchen adı verliyor.
Dönemin yaygın inanışlarına göre, bir gökkuşağı ortaya çıktığında gökkuşağının kollarının yeryüzüne temas ettiği noktalarda işte bu regenbogenschüsselchen adlı altınlar yer alıyor. Gökkuşağının dibinde altın saklı olması motifi pek çok kültürde ve masalda bulunan bir detay.
Almanya’daki Gotha Vakfı’nda çalışan bilim insanı Marjanko Pilekić, efsane nedeniyle bu altınların halk arasında uğurlu tılsımlar olarak görüldüğünü kaydetti.
Pilekić, madeni paraların ağırlığını ve boyutunu diğer gökkuşağı kaplarınınkiyle karşılaştırdı ve üretildikleri tarihi Milattan Önce 30 ve Milattan Önce 125 olarak belirledi.
Yeni Keşfedilen Kelt Hazinesi, Bölgenin Geçmişine Dair Önemli Veriler Sunuyor
Aktarılan bilgilere göre buna benzer buluntulara Almanya’nın güneyinde daha önce de rastlanmıştı. Brandenburg’da ya da yakın çevresinde ise Keltlerin yaşadığına dair herhangi bir kanıt yer almıyordu.
Bu nedenle altın sikkeler, Romalıların bölgeyi fethetmesinden önce Keltlerin bu bölgeyle ticaret yaptığı anlamına geliyor. Gümüş ve bronz sikkeler Avrupa’nın bu bölgesinde ancak Roma fethinden sonra ortak para birimi hâlini almıştı.
Hazine, Brandenburg Eyaleti Anıtları Koruma ve Arkeoloji Devlet Müzesi’nde görev alan arkeolog Wolfgang Herkt’in gönüllü olarak yaptığı bir kazı çalışması sırasında bulundu. Altınlar, Baitz köyündeki bir toprak sahibinin çiftliğinden çıkarıldı.
Herkt, araştırması sırasında ilk altına rastladığında önce küçük bir içki şişesinin kapağını gördüğünü sandı. Bunun ardından 10 sikkeyi gün yüzüne çıkaran arkeolog, müzeyi haberdar etti ve sonunda diğer sikkeler de ortaya çıkarıldı. Böylece 41 sikkelik bir Kelt hazinesi, dünya kültürüne kazandırılmış oldu.
Herkt hislerini şu sözlerle aktarmayı seçti:
“Bu, muhtemelen hayatınızda yalnızca bir kez yapabileceğiniz olağanüstü bir keşif. Böyle bir buluntuyla ülke tarihinin araştırılmasına katkı sağlayabilmek güzel bir duygu.”
Devrim Beyaz - Kayıp Rıhtım