Zaman kaymasının olabileceği bir kez daha kanıtlandı
Amerika Birleşik Devletleri'nde fizik araştırmalarıyla tanınan JILA ( Ortak Laboratuvar Astrofizik Enstitüsü / The Joint Laboratory Astrophysics Institute) zaman genişlemesi veya zaman kayması olarak adlandırılan etkiyi şimdiye kadarki en küçük ölçekte gözlemlemeyi başardığını açıkladı.
Nature dergisinde yayımlayan araştırmaya göre; birbirinden yalnızca bir milimetre, yani bir kalem ucunun genişliği kadar ayrılmış iki atomik saat aracılığı ile zaman genişlemesi gözlemlendi. İki saatin çalışma hızı da bu kadar küçük bir mesafeye rağmen birbirinden farklıydı.
Saatler, yerçekimi alanında farklı yüksekliklerde farklı hızlarda çalışıyor
Genel göreliliğe göre atomik saatler, bir yerçekimi alanındaki farklı yüksekliklerde farklı hızlarda çalışıyor. Saatler, Dünya’ya daha yakın olan güçlü yerçekiminde incelendiğinde atomların radyasyonunun frekansının azaldığı görülüyor. Bu etki, aslında daha önce NIST fizikçileri tarafından 2010 yılında 33 santimetre arayla yerleştirilen iki atomik saat üzerinde gösterilmişti.
JILA bilim insanlarının en küçük ölçekte gözlemlemeyi başardığı bu durum, elbette insanlar tarafından fark edilecek kadar büyük değildi. İki atom bulutu boyunca ölçülen kırmızıya kayma, yalnızca 0.0000000000000000001 ölçeğindeydi. Bilim insanları, elde edilen bu sonuçlar sayesinde 50 kat daha hassas saatlerin önünün açıldığını belirtirken, kuantum mekaniği ve uzun süredir araştırılan genel görelilik gibi konularda evrenin temel ilkelerinin açığa çıkmasının sağlanabileceğini ifade etti.