Ürdün'de Neolitik Tapınak keşfedildi
Ürdün'ün Çölünün doğusundaki neolitik alanda Al Hussein Bin Talal Üniversitesi ve Fransız Yakın Doğu Enstitüsü arkeologlarının oluşturduğu ekip tarafından sürdürülen arkeoloji kazılarında 9.000 yıllık bir tapınak keşfedildi.
Çöl hayvanlarını avlamak için tuzak olarak kullanıldığı tahmin edilen daralarak birbirine yaklaşan parelel iki duvardan oluşan "Çöl uçurtmaları" (Desert Kites) olarak adlandırılan yapıya yakın arazide keşfedilen Neolitik kamp alanında keşfedilen dairesel şekilli tapınak yapısı taş duvarlarla çevrili ve ortasında iki dikili megalit yer alıyor. .
Projenin eş direktörü Ürdünlü arkeolog Wael Abu-Azziza, "Tapınak yapısı, öncelikle sağlamlık açısından benzersiz, çok iyi korunmuş ve neredeyse hiç bozulmamış durumda. 9.000 yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz tapınağın içinde antropomorfik figürler oyulmuş iki dikili taş var. Bunlardan birinde "çöl uçurtması"nın temsili yer alıyor. Ayrıca bir sunak, ocak, deniz kabukları ve ceylan tuzağının minyatür modeli var. Diğerinde ise insansı bir yüz şekli kazılı." dedi.
Tapınağın, alanda yaşayan Neolitik popülasyonların şimdiye kadar bilinmeyen sembolizmine, sanatsal ürünlerine ve manevi kültürüne dair önemli ipuçları verdiğini belirten Wael Abu-Azziza " Sitenin tuzaklara yakınlığı, sakinlerin uzman avcılar olduğunu ve tuzakların "bu marjinal bölgedeki kültürel, ekonomik ve hatta sembolik yaşamlarının merkezi" olduğunu gösteriyor" yorumunda bulundu.
arkeolojisanat.com