Deniz Kızı Mumyası ne kadar gerçek
İnternette dolaşan pek çok sözde yaratık görüntüsünün aksine "deniz kızı mumyası" olduğu iddia edilen görüntü gerçek ama görüntüdeki mumyalanmış yaratığın gerçek olmadığı anlaşılıyor.
Aslında mumyayı sergileyenler bile onun gerçek olduğuna inanmıyor ve bilim adamları o yaratığın nasıl 'yaratıldığını' araştırıyor.
İlk tahminlere göre; Japonya'daki 'deniz kızı' mumyası muhtemelen bir maymun-balık karışımı. Deniz Kızı Mumyası, muhtemelen küçük bir maymuna ait başı ve gövdeye ustaca dikilmiş balığın kuyruğundan ibaret ve büyük olasılıkla bir insana ait saç ve tırnaklarla süslenmiş.
Japon bilim insanları, bilgisayarlı tomografi yöntemi sayesinde gizemi çözmeye çalışıyorlar.
İddiya göre Deniz Kızı 300 yıl önce Büyük Okyanus derinliklerinde bulundu ve kalıntıları mumyalanarak saklandı. İnsansı yüze ve balık kuyruğuna sahip yaratığın 1736 ile 1741 yılları arasında Shikoku Adası’nda yakalanmış olabileceğini savunuluyor ve o günden bu güne kadar da Asakuchi şehrindeki Enjuin tapınağında korunduğu iddia ediliyor.
Japonya'daki araştırmacılar, sözde tıbbi özellikleri nedeniyle yüzyıllardır tapılan, 300 yıllık mumyalanmış "deniz kızı"nın kökenini araştırıyorlar.
Okayama Folklor Derneği'nin yönetim kurulu üyesi Hiroshi Kinoshita, Okayama Eyaletindeki bir tapınakta bir kutunun içinde yaklaşık 30,5 santimetre uzunluğundaki deniz kızı mumyasını keşfettiğini belirtiyor.
Mumyadan ilk kez, bir efsanevi yaratıklar ansiklopedisinde resmini görerek haberdar olduğunu belirten iroshi Kinoshita, "kitapta, deniz kızının bir balıkçının tarafından 1736 ile 1741 yılları arasında yakaladığı ve varlıklı bir aileye sattığı iddia ediliyor. Ailenin deniz kızını ldükten sonra mumyaladığı sanılıyor.
Haberi yayınlayan Japon haber sitesi The Asahi Shimbun'a göre, araştırmacılar deniz kızının tapınağın içine nasıl girdiğini tam olarak bilmiyorlar.
Mumya önce ziyaretçilerin dua etmesi için tapınakta cam bir kutu içinde sergilenmişti, ancak son 40 yıldır bozulmaması için tapınağın içindeki yanmaz bir kasada saklandı.
Tapınağın rahipleri mumyaya sağlık belirtisi olarak bakarlar. Tapınaktaki başrahip Kozen Kuida, The Asahi Shimbun'a verdiği demeçte, "Koronavirüs pandemisini az da olsa hafifletmeye yardımcı olacağını umarak ona dua ettik" dedi.
Okayama Eyaletindeki tapınaktaki rahipler, bilimsel çalışmanın mumyalanmış deniz kızı mirasına katkıda bulunacağını ve gelecekteki folklor boyunca yaşamasına yardımcı olacağını umduklarını söylüyorlar. Rahip Kuida, "Araştırma projesinin gelecek nesiller için bilimsel kayıtlar bırakabileceğini umuyorum" dedi.
Livescience dergisinin haberine göre ise Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi paleontologu Takafumi Kato ve meslektaşları, Kinoshita tapınağındaki rahipleri, olağandışı kalıntıların araştırılmasına ikna ettikten sonra mumyanın kökenlerini araştırmaya başladılar.
2 Şubat'ta bilim adamları mumyayı videoda görüldüğü gibi CT taraması kullanarak görüntülediler.
Araştırmacılar ayrıca denizkızı yapmak için hangi türlerin birleştirildiğini belirlemek için DNA örnekleri alacaklar. Ekip, araştırma sonuçlarını yıl içinde açıklamaya gayret ediyor.
Asahi Shimbun'a göre, Japonya'daki diğer iki tapınakta da benzer deniz kızı mumyalarına tapıldı.
Öte yandan sahte deniz kızı mumyasının muhtemelen yerel halk tarafından meraklı Batılı turistlere satmak için üretildiği de iddia ediliyor. Çünkü yaygın bir sektör haline dönüşmese de karlı bir iş olduğu için bu tür sahte yaratıklar üretenlerin varlığı biliniyor..
Feejee Deniz Kızı olarak bilinen benzer bir aldatmaca, 1810'larda Japonya'daki Hollandalı gezginlere satıldı ve daha sonra, ünlü P.T. Barnum "The Greatest Showman" filminin gerçek hayattaki ilham kaynağı oldu
Bu 3 fit uzunluğundaki (91 cm) deniz kızının bir orangutan gövdesinden ve bir somon kuyruğundan yapıldığına inanılıyor.
Deniz kızı mumyası, Japon mitolojisinin iki efsanevi yaratığından beslenen bir kurguya benziyor.
Ağızları gagalı ve yüzgeçleri olan üç kuyruklu deniz yaratıkları olan 'Amabie'ler ki denizin dibinden ışıkların yansıması gibi doğaüstü olaylara sebep olan, hasatın verimli olmasını sağlayan, salgın hastalıklar veya benzeri felaketleri insanlara haber veren doğa üstü yaratıklar.
Ningyo'lar is insan başlı balık vücutlu batıda deniz kızı olarak adlandırılan mitolojik canlıların benzeri yaratıklardır. Mucizevi sağlık tedavileri uyguladıklarına ve ömrü uzattıklarına inanılır ki bir Ningyo'yu yiyen kadının 800 yıl yaşadığı iddia edilir.
Her iki mitolojik yaratığın şifa ile ilgili olması ve söz konusu mumyaya da şifa içn dua edilmiş olması dikkat çekiyor.
mistikalem.com