Ramazan'da alışveriş alışkanlıklarında ilginç değişim
AdColony’nin araştırma şirketi GlobalWebIndex işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Türkiye’de Ramazan Dönemi Alışveriş Alışkanlıkları” araştırmasına göre Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 34'ü Ramazan’da market alışverişini mağazaya gidip yapacağını belirtirken, yüzde 64'ü internetten alışveriş yapıp eve teslim seçeneğini kullanacağını belirtiyor.
2000 kişinin katılımıyla yüzyüze ve online yöntemle yapılan araştırmaya katılanların yüzde 83'ü Ramazan'da çoğunlukla evde yemek yapacağını, yüzde 5'i ise çoğunlukla dışarıdan sipariş vereceğini ifade ediyor.
İftara kadar mobil oyun, sahura kadar alışveriş
Araştırmaya göre vatandaşın uzun süren oruç sürelerini keyifli hale getirmek için tercihi ise yine mobil oyunlar olacak. Araştırmaya katılanların yüzde 61’i Ramazan ayında akıllı telefonlarını mobil oyun oynamak için kullanacaklarını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 27’sinin Ramazan ayında 1 saat ila 2 saat arasında mobil oyun oynayacağını belirtmesi ise markalar için mobil oyunların önemini kanıtlıyor. Katılımcıların yüzde 50’si (Erkek) ve yüzde 48’ı ( Kadın) gün içerisinde oruç tutarken mobil cihazlarında daha fazla oyun oynayacaklarını ve online alışveriş yapacaklarını belirtiyor. Ankete katılanların %54'ü ise iftardan sonra alışveriş yapmayı planladığını bildiriyor.
Ankete katılanların %42'si Ramazan ayında yurt içinde seyahat edeceklerini belirtirken, Türkiye’de seyahat etmeyi seven mobil oyun tutkunlarının %57’si seyahat biletlerini internetten almayı tercih ettiğini bildiriyor.
. Katılımcıların %60’ı Ramazan ayı için alışveriş yaparken akıllı telefonlarını kullanacaklarını belirtirken, %71'i uygulama içinden alışveriş yapacağını belirtiyor. Ankete katılanların %52'si, akıllı telefonlarında karşılaştıkları reklamların satın alma kararlarında büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Bu oran ise TV’de %22 olarak karşımıza çıkıyor. Bambaşka sektörlerden farklı reklamlarla karşılaşırken; Ramazan ayında Türkiye’deki kullanıcıların %79’u gıda reklamlarıyla karşılaşmak isterken, bunun %73 ile giyim ve %51 ile ev ürünleri reklamları takip ediyor.