Kadın istihdam oranı erkeklerin yarısı kadar bile değil
Danone Türkiye ile Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER), Türk şirketlerinin sadece yüzde 9'unda bulunan süt odası konusunda farkındalık yaratmak üzere iş birliği yaptı.
Danone Türkiye açıklamasına göre, 2015 yılında yaptığı "Çalışan Annelerin Araştırması" ile Türkiye'deki tüm şirketlerin sadece yüzde 9'unda süt odası olduğunu ortaya koyan Danone Türkiye, her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası öncesinde KAGİDER ile Türk şirketlerine "süt odası lüks değil, ihtiyaçtır" çağrısı yaptı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, Türkiye'de kadın istihdam oranının erkeklerin istihdam oranının yarısından az olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de kadın istihdam oranının yüzde 27,5 iken, erkeklerde bu oranın yüzde 65 seviyesin olduğunu aktaran Çuhadaroğlu, şunları kaydetti:
"Yani her 100 kadından yalnızca 27'si iş hayatına dahil oluyor. Bu da demek oluyor ki nüfusun yarısını oluşturan insan kaynağından yararlanamıyoruz. Çalışan kadınlar ekonomiye yaptıkları katkı kadar, anne olduklarında küçük yaştan itibaren çocuklarına kadın-erkek eşitliği konusunda rol model olarak da toplumsal gelişimin hızlanmasını sağlıyor. Ayrıca, çocuklarına daha geniş eğitim ve sosyal imkanlar sunmakla beraber çalışan anneler çocuklarını iş hayatına katılmaya teşvik ediyor. Bu nedenle sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınma için bu potansiyeli realize etmemiz son derece önemli.
SÜT ODASI LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR
Danone Türkiye olarak bu bakış açısıyla kadın istihdamının artırılmasına büyük önem veriyoruz. Kadınların istihdama katılması kadar iş gücü içinde tutulması da önemli. Çalışan Anneler Araştırmamız, çalışan kadınların yüzde 40'ının evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra işi bıraktıklarını ve bu dönemde daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuştu. Bu destekler arasında en önemlilerinden biri de çalışan annelere uygun çalışma koşullarının sağlanması. Buradan yola çıkarak KAGİDER iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz 'süt odası lüks değil, ihtiyaçtır' projesi ile ülkemizde yalnızca yüzde 9 olan süt odalarının artırılması yönünde bir farkındalık oluşturmayı amaçladık. Süt odasının her ofiste, bir toplantı odası kadar temel bir ihtiyaç ve hak olduğunu düşünüyoruz. Tüm şirketlere, bu kurumsal sorumluluğu yerine getirerek süt odası kurma çağrısında bulunuyoruz."
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar da erkek egemen toplumsal kültürün kadınların üzerine yüklediği ağır sorumlulukların, kadınların ekonomik yaşama katılmalarını, ülkenin kalkınmasına omuz veren üretken bireyler olmalarını zorlaştırdığını belirtti.
Çocuk bakımının neredeyse sadece kadınların sorumluluğu haline gelmesinin bugün ciddi bir sorun olduğuna işaret eden Oktar, şu ifadeleri kullandı:
"Bu bakımdan kamuya düşen görevlerin yanı sıra, tüm kurumlar ve şirketlere düşen görevler de bulunuyor. Kadınların iş yaşamına geçişlerini kolaylaştırmak hepimizin sorumluluğudur. Çalışan Anneler Araştırması, yapılması gerekenler hakkında çok değerli veriler ortaya koyuyor. Bunların gereğinin yapılması çok önemlidir. Süt odaları çok anlamlı ve fonksiyonel bir ilk adım olacaktır. Kadının ekonomik yaşama katılması için mücadeleye bütün kurumların katılımını bekliyoruz."