Gözleri güneşin zararlarından korunmanın 6 yolu
Güneş her ne kadar yeryüzündeki hayatın devamlılığı, bağışıklık sistemi ve biyolojik ritim için varlığı büyük nimet olsa da olumlu etkilerinin yanı sıra uzun süre zararlı ışınlarına maruz kalmak göz sağlığı için sakıncalı olabiliyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Güneşe uzun süre maruz kalmak gözün ön yüzeyinde konjonktiva ve kornea tabakasında yanıklara, gözün beyaz kısmında kabarık sarı beyaz görünümlü kabarcıklara, gözde et büyümesine, katarakt oluşumunun hızlanmasına, yaşa bağlı sarı nokta hastalığına, göz kapağı ve çevresinde kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir” diyerek korummak için şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Dışarıda geçirilen tüm vakitlerde, hava kapalı da olsa mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalı
- Güneşin en dik olduğu 10:00-16:00 saatleri arasında mümkünse dışarıda olunmamalı
- Güneş gözlüğü seçerken camların UVA & UVB ışınlarını en az yüzde 99 süzmesine dikkat edilmeli
- Güneşe direkt bakılmamalı
- Geniş siperlikli bir şapka kullanılmalı
- Kontakt lens kullanırken UV filtreli olanlar tercih edilmel
Çocukların yetişkinlere göre dışarıda daha çok vakit harcadığını ve çocukların göz merceklerinin ultraviyole ışınlarını süzme kapasitesinin daha az olduğunu hatırlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Tüm hayatımız boyunca aldığımız ultraviyole hasarının kümülatif etkisini düşündüğümüzde, aslında güneş gözlüğü kullanımına küçük yaşlardan itibaren başlanmalı. Böylelikle bilinçli bir koruma ile sağlıklı bir gelecek kurabiliriz” uyarısında bulundu.