Samanyolu'nun göbeğindeki Yay A kara deliği ilk kez görüntülendi
Sagittarius A (Yay A) kara deliği, Güneş'in neredeyse 4 milyon kat kütleye sahip.
Dünya çapında sekiz senkronize radyo teleskopundan oluşan Event Horizon Teleskopu'nu yöneten uluslararası konsorsiyum, Samanyolu'nun göbeğindeki süper kütleli kara deliğin renklendirilmiş görüntüsünü ilk defa paylaştı. Kara delik tamamen karanlık olduğu için onu görebilmek teknik olarak mümkün değil ancak etrafında oluşan madde, çekim gücü ve yoğunluğu güçlü kara delik tarafından yutulmadan önce gözlemlenebildi.
Olay Ufku Teleskobu (EHT) İş Birliği adı verilen küresel araştırma ekibi tarafından oluşturulan görüntü, dünyanın çeşitli merkezlerinde eş zamanlı basın toplantılarıyla tanıtıldı.
Avrupa Güney Gözlemevi'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Gökbilimciler gökadamız Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin ilk görüntülerini paylaştı. Elde edilen sonuçlar nesnenin gerçekten bir kara delik olduğunu doğrularken, çoğu gökadanın merkezinde bulunduğu düşünülen bu tür dev nesnelerin doğaları hakkında önemli ipuçları sağladı." ifadelerini kullandı.
Arizona Üniversitesi Astrofizik Profesörü Feryal Özel, dünyaya 26 bin ışık yılı uzaklıktaki kara deliği "galaksinin merkezindeki nazik dev" olarak nitelendirdi. Özel, Samanyolu kara deliğinin, Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırına yakın olan "Yay A" olarak adlandırıldığını ve güneşten 4 milyon kat büyük olduğunu belirtti.
Fotoğrafta kara deliğin içinde bulunduğu karanlık bir bölgeyi, onun etrafında da yerçekimi gücüyle hareketlenmiş yüksek ısılı gazların yaydığı halka şeklindeki ışığı görebiliyoruz.
Fotoğrafta gördüğümüz bu halkanın çapı yaklaşık 60 milyon kilometre.
Event Horizon Telescope'uyla araştırma yapan gökbilimciler daha önce 2019'da, 53 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galaksinin kara deliğini görüntülemişti.
Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi de dahil olmak üzere neredeyse tüm galaksilerin merkezinde, ışık ve maddenin kaçamadığı bu dev kara deliklerin bulunduğuna inanıyor.