Yaza fit girmek için 7 altın öneri
Yaza fit görüntü ile girmek adına yapılan hatalardan en yaygını kısa sürede çok düşük kaloriler içeren yanlış diyetler uygulamak. Detoks, arınma adı altında geçen diyetleri tercih etmek yerine sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek her sene yaza sayılı günler kala plaj kıyafetleri içinde fit görünecek miyim telaşını ortadan kaldıracaktır.
Diyetisyen Benan Koç, yaza fit girmek için 7 altın uygulama önerdi.
1. Kahvaltı öğününü atlamayın.
Kahvaltı hakkında yapılan çalışmalara göre kahvaltı öğününü atlayan bireylerin kalp damar hastalıkları ve diyabete bağlı ölüm riski artmaktadır bu nedenle kahvaltı öğünü atlanmamalı. Kahvaltı öğününüzü aşağıdaki gibi çeşitlendirebilirsiniz ;
- 1 adet haşlanmış yumurta + 3 yemek kaşığı lor peyniri+ domates+ salatalık+ 1 ince dilim ananas
- Kırmızı biberli omlet + 1 ince dilim beyaz peynir + maydanoz + 2 adet wasa
- 4 yemek kaşığı yoğurt + 1 küçük boy muz + 2 yemek kaşığı yulaf + 1 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
2. Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin.
Yaz aylarında vücudumuz normalden çok daha fazla sıvı ve elektrolit kaybetmektedir. Kaybedilen sıvının yerine konması için su içimi çok önemlidir. Su içmek için susama ihtiyacınızı beklemeyin. Su içmeyi unutuyorsanız telefonunuza su hatırlatmaları ekleyebilirsiniz. Su içme konusunda düzenli alışkanlığınız yoksa veya su içmeyi sevmiyorsanız içtiğiniz suyu meyve, çubuk tarçın , maydanoz ekleyerek aromalandırabilirsiniz. Günde en az 2-2,5 litre su içmeyi unutmayın.
3. Gazlı ve şekerli içecekleri sınırlandırın.
Havaların ısınmasıyla birlikte çoğumuz soğuk kalorili içecekler tercih etmekteyiz bu içeceklerin fazla kalori içerdiğini unutmayalım.
4. Taze meyve ve sebzeleri öğünlerinize ekleyin.
Meyve ve sebze grubunu mevsiminde yemek oldukça önemlidir. Mevsim dışında yenilen besinler yeteri kadar besleyici olmamaktadır. Yaz aylarında öğünlerinize ekleyeceğiniz sebze ve meyve grubunda çok fazla çeşitlilik bulunur. Öğünlerinizde; taze fasulye, patlıcan, kabak , dolmalık biber , enginar , semizotu , börülce , bamya , gibi yaz sebzelerini, ara öğünlerinizde ise; karpuz , kavun , şeftali , kayısı , kiraz , üzüm , erik , karadut vb yaz meyvelerini tercih edebilirsiniz.
5. Lokmaları yavaş çiğneyin.
Tabağınıza alınan yemeği hızlı bir şekilde yerseniz beyninize “doydum” sinyali gitmeyecek ve daha fazla yemek isteyeceksiniz. Lokmalarınızı yavaş çiğnemek hem tokluk hissinize daha çabuk ulaştıracak hem de doyma hissinin oluşmasıyla ihtiyacından fazla besini yememiş olacaksınız.
6. Daha çok hareket edin.
Havaların ısınmasıyla gündelik hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle fiziksel aktivitemizi artırabiliriz. Bu değişikliklerden bazıları; daha az toplu taşıma ve araç kullanarak gideceğimiz kısa mesafelere yürüyerek gitmek veya iş çıkışı havaların güzelleşmesiyle hafif tempoda yürüyüşler gerçekleştirmek olabilir.
7 .Uyku düzenize dikkat edin.
Yetersiz uyku bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar bu yüzden 7-8 saat yeteri kadar uyumak bağışıklık sistemi için çok önemlidir