Mısır'da Ölüler Kitabı'na ait yeni bir papirüs keşfedildi
Mısır, Kahire’nin güneyinde yer alan ve Mısır’ın eski başkenti Memphis’te yaşayanların gömüldüğü Saqqara arkeolojik alanında yeni mumyalar ve heykelcikler keşfetti. Bronz heykelcikler arasında ünlü mimar İmhotep ile Bastet, Anubis, Osiris, Amunmeen, Isis, Nefertum ve Hathor gibi tanrı ve tanrıçaları temsil eden eserler yer aldı.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan mumya ve heykelcikler, geçen pazartesi günü sergilenmeye başlandı.
Antik Mısır’a ait heyecan verici arkeolojik keşifler yapılmaya devam ediyor. Bir düzineden fazla piramit, hayvan mezarlığı ve eski Hıristiyan Kıptîler’in manastırlarına ev sahipliği yapan Saqqara, keşiflerin odak noktası oldu. Bölge, UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan geniş bir nekropol olarak tanımlanıyor.
Mısır Antik Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mostafa Waziri gazetecilere verdiği demeçte, son bulgularda ortaya çıkarılan 150 bronz heykelcik arasında antik dünyada “mimaride devrim yaratan” İmhotep’in de heykelciğinin yer aldığını açıkladı.
İmhotep, Milattan Önce 2667 yılında doğdu ve Antik Mısır’ın en eski basamaklı piramitlerinden biri olan Djoser’i inşa etti. Zaman içerisinde bir tıp tanrısına dönüştü.
Mısır, Imhotep’in Mezarını Bulmayı Hedefliyor
Waziri, bölgede bugüne dek dört mevsim kazı yaptıklarını belirtirken hedeflerini, “Imhotep’in mezarını bulmak,” olarak açıkladı.
Waziri ayrıca Milattan Önce 5. yüzyıldan kalma 250 ahşap lahit ortaya çıkarıldığını kaydetti. Bununla birlikte bir lahdin içerisinde de el değmemiş ve mühürlü bir papirüs bulunduğu aktarıldı. Waziri, papirüsün Kahire’nin merkezindeki Mısır Müzesi’nin laboratuvarına transfer edildiğini de sözlerine ekledi.
Tahminen dokuz metre uzunluğundaki papirüsün büyük ihtimalle Ölüler Kitabı’nın bazı bölümlerini ve Mısırlıların ölüleri yeraltı dünyasına yönlendirmek için kullandığı büyülerden oluşan cenaze metinlerini içerdiği ifade edildi.
Lahitler, Büyük Mısır Müzesi’nde Sergilenecek
Bulunan lahitler Giza piramitlerinin yakınında açılışı yapılacak Büyük Mısır Müzesi’ne taşınacak. Yeni müzenin, son yıllardaki arkeolojik keşiflere ek olarak ülkenin turizm endüstrisini canlandırmasına kaynaklık edeceği umut ediliyor.
Mısır’da turizm sektörü 2011’den sonra ağır yara almıştı. Ardından Koronavirüs pandemisi, Rusya – Ukrayna savaşı derken Mısır turizm gelirlerinin önemli bir kısmını kaybetmişti.
Mısır ayrıca Saqqara’daki diğer bulguların yanı sıra geçen mart ayında beş antik Firavun mezarı ortaya çıkardığını ve geçen yıl ocak ayında Milattan Önce 11. yüzyılda sona eren Yeni Krallık’tan kalma 50’den fazla ahşap lahdin keşfedildiğini de duyurdu.
Kaynak: Science Alert - Çeviri: Kayiprihtim.com