Dünyanın en büyük bakterisi Karayipler'de bulundu
Eğer normal bir bakterinin insan boyunda olduğu varsayılırsa, yaklaşık Everest Dağı boyunda bir insan ölçüsünde dev bir bakteri türü keşfedildi.
ABD'de Kaliforniya Üniversitesi'nin Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndaki Birleşik Genom Enstitüsü öncülüğünde yürütülen araştırmanın verileri, Science dergisinde yayınlandı.
Araştırmada, normal bir bakteri türü 1-5 mikrometre uzunluğunda iken yeni keşfedilen bakterinin ise 10 bin mikrometre (1 santimetrenin onda dördü) uzunluğunda olduğu belirtildi. Şimdiye kadar bilinen en büyük bakterinin maksimum uzunluğunun ise 750 mikrometre olduğu ifade edildi.
Bakterinin ilk olarak Karayipler'deki bir Fransız takımadası olan Guadeloupe'nin çeşitli yerlerinde görüldüğü belirtiliyor. Araştırmada yer alan Fransız Antilleri Üniversitesi'nden (Université des Antilles) mikrobiyolog Olivier Gros, "2009 yılında bir mangrov ağacının batık bir yaprağına bağlı uzun beyaz filamentler buldum. Bu tür filamentleri ilgi çekici buldum. Onları analiz etmek için laboratuvara geri getirdim. Guadeloupe mangrovlarında yaşayan bu kadar büyük bir bakteriye sahip olmak benim için büyük bir sürpriz" dedi.
ABD'li deniz biyoloğu Jean-Marie Volland "Normal boyuttaki bakterilerden binlerce kat daha büyük. Bu bakteriyi keşfetmek, Everest Dağı kadar uzun bir insanla karşılaşmak gibi" diyor. Volland, "Bir kirpikle aynı boyut ve şekildeler" örneği veriyor.
'Thiomargarita magnifica'nın dünyadaki yaşamın hala keşfedilmeyi bekleyen sürprizlere sahip olduğunu gösterdiğini belirten Volland, şöyle devam etti: "Hayat büyüleyici, çok çeşitli ve çok karmaşık. Meraklı kalmak ve açık fikirli olmak önemlidir."