Yerebatan Sarnıcı yenilenerek ziyarete açıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, mülkiyeti belediyeye ait olan tarihi Yerebatan Sarnıcı’ndaki çalışmaların tamamlandığı belirterek, yapılan çalışmaları şu şekilde özetledi.
YEREBATAN SARNICI'NDA NELER DEĞİŞTİ?
Yapı içerisindeki kolonlarda, duvarlarda ve tonozlarda gerekli güçlendirme çalışmaları restorasyon projesi ve raporu doğrultusunda tekniğine uygun olarak yapıldı.
Dört yıllık çalışamaların ardından sarnıç yapısının giriş ve çıkış yapıları yeniden düzenlendi. Sarnıcın giriş kısmının küçüklüğü sebebiyle, sokak boyunca uzayan ziyaretçi kuyruğunu ortadan kaldırmak için, restorasyon kapsamında giriş alanı cam saçak ile kapatılarak bir bekleme alanı oluşturuldu. Sarnıcın çıkış yapısında da gerekli plan tadilatı yapılarak müzeye daha uygun bir çıkış düzenlemesi yapıldı.
Restorasyon kapsamında; özellikle yağışlı havalarda, sarnıcın tavan kısmından ziyaretçilerin yürüme alanlarına yüksek miktarda su sızıntısı olması nedeniyle, ziyaretçilerin güvenliğini tehlikeye atan bölgelere yalıtım uygulaması yapıldı.
Yapının betonarme platformu kaldırıldı ve yerine modern malzemeler kullanılarak inşa edilen yeni bir platform yerleştirildi.
YEREBATAN SARNICI TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
Restorasyon çalışmaları sonuçlanan Yerebatan Sarnıcı, yenilen yüzü ile eski halinden çok farklı şekilde bugün düzenlenen törenle ziyaretçilere yeniden kapılarını açtı. Açılış programına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, bilim, kültür ve sanat dünyasından davetliler, partinin Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başta olmak siyasiler ve belediye bürokratları ile basın mensupları katıldı.
Açılış konuşmaların ardından sanatçı Mercan Dede konser verirken, törene katılanlar sarnıcı gezdiler.
Kemal Kılıçdaroğlu: İstanbul'u yaşatmak tüm dünya için çok önemli ve çok değerlidir.
Restorasyon çalışmaları tamamlanan Yerebatan Sarnıcı Müzesi'nin açılış programında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'un dünya mirası bir kent olduğunu belirterek, "İstanbul'u yaşatmak sadece İstanbullular için değil dünya için çok önemli ve çok değerlidir." dedi.
Kılıçdaroğlu, İstanbul'un sırtında bir hançer bulunduğunu öne sürerek, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun o hançeri çıkarmak için büyük özveriyle çalıştığını söyledi.
İstanbul’un üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış kadim bir şehir olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:"Neresini kazsanız tarihin fışkırdığı İstanbul. Taşından toprağına, çeşmesinden sarayına, sarnıcından tutun camilerine, kiliselerine, havralarına kadar hepimizin dikkatle bakması, onarması, yaşatması, gelecek kuşaklara aktarması gereken bir kültür mirasının sahipleriyiz. Beni üzen, bu görkemli ve kadim kültüre sahip olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yöneten kişinin, bir kazı sonucu ortaya çıkan tarihi eserleri 'çanak çömlek' diye tanımlamış olması. Eğer siz tarihi kadim kültürü 'çanak çömlek' diye tanımlıyorsanız, kentin değerini bilmiyorsunuz demektir."
Kılıçdaroğlu, kentin silueti, yeşilliği ve tarihi dokusunun korunması kadar bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının da büyük önem taşıdığını belirterek, bu eserlerin onarılmasının başlı başına özen gösterilmesi gereken bir alan olduğunu vurguladı.
Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasında "bazı yerlere davet edilmediğini" söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Bir ülkeye değil kadim İstanbul kentine biz ihanet ettik diyen kişiler, o hançeri çıkarmaya çalışan Belediye Başkanını yanlarında görmek istemezler. Siz hançeri çıkarıyorsunuz. Bir kadim kültürü yaşatmaya çalışıyorsunuz. İstanbul'u yaşatmak sadece İstanbullular için değil dünya için çok önemli ve çok değerlidir. İstanbul aslında kendisi bir dünya mirası kenttir. Bu kenti yaşatmak, kentin bozulan dokusunu düzeltmek, örneğin yukarıdaki binaları yıkmak, elbette hepimizin ortak görevi olmalıdır. Bu görevi yerine getirmeye çalışan, bütün engellemelere rağmen başarılara imza atan Belediye Başkanımızı tekrar hepinizin huzurunda yürekten kutluyorum."
Ekrem İmamoğlu: Özenli bir restorasyon süreci yürütüldü
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da İstanbul'un medeniyetlerin doğup büyüdüğü kadim bir şehir olduğunu dile getirerek, kentin geleceğini şekillendirmek için, tarihi mirasını da kapsayan bütüncül bir bakış açısıyla hizmet üretmek durumunda bulunduklarını söyledi.
Yerebatan Sarnıcı’nda özenli bir restorasyon süreci yürüttüklerini kaydeden İmamoğlu, çalışmalar sırasında 1500 ton çimento harç malzemesini yapıdan uzaklaştırdıklarını aktardı.
Restorasyon sürecinde yapılan diğer çalışmaları da özetleyen İmamoğlu, Yerebatan Sarnıcı Müzesi'nin kapılarını "Işık" konulu özel bir sergiyle açacağını bildirdi.
İBB, 150 Günde 150 Projeyi hayata geçirecek
İmamoğlu, ayrıca "150 Günde 150 Proje" adını verdikleri kampanyalarının ilk adımını bugün attıklarını belirterek, 5 ay boyunca her hafta çeşitli açılış ve temel atma programları düzenleyeceklerini kaydetti.