Bilimcilere göre Mars'ta yetiştirilmesi gereken ilk bitki
İnsanlık henüz Mars’a ayak basamamış olsa da Kızıl Gezegen’i kolonileştirme planları, uzay araştırmaları alanında önemli başlıklardan birisi. Bir gün Mars’a ulaşmakla ilgili bütün zorlukların üstesinden gelindikten sonra, orada yaşamın nasıl sürdürülebilir kılınacağı konusu da şimdiden araştırılıyor. Su bulmak ve mahsul yetiştirmek, Mars’ta yaşamın kilit parçaları arasında değerlendiriliyor.
Matt Damon’ın başrolünde olduğu ve Andy Weir’ın Marslı (The Martian) kitabından uyarlanan filmde, Damon’ın karakteri gezegende seralar aracılığıyla bitki yetiştiriyordu. Bu ihtimal, NASA’nın deneylerinin de desteklediği bir olasılık.
Ancak elbette tüm bunların çok daha karmaşık bir yanıtı var. Yalnızca organik maddeler ve yararlı mikropların eksikliği değil, Mars toprakları aynı zamanda bitkiler için gerekli olan tuz ve minerallerden de yoksun bir yapıya sahip.
Mars’ta Hayatta Kalmanın Yolu “Yonca”dan Geçiyor Olabilir
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, Mars’ta yetiştirilmesi gereken ilk bitki yonca. Araştırmacılar bu bitkinin Kızıl Gezegen’i kaplayan sert volkanik toprakta hayatta kalabileceğini düşünüyor. Dahası, yoncalar daha sonra şalgam, turp ve marul gibi mahsulleri yetiştirmek için gübre olarak kullanılabiliyor.
Araştırmacılar, yayımladıkları makalede Mars toprağının düşük besin değeri ve yüksek tuzluluk oranına dikkat çekerek Mars’ta gıda ürünlerini yetiştirmenin uygunsuzluğuna dikkat çekiyor.
“Mars toprağındaki besin değerlerini artırmak ve uzun vadeli görevler için topraktan tuzu arındıracak stratejiler geliştirilmesi çok önemlidir.”
Bilim insanları, farklı tohumlar üzerinde yaptıkları testler sonucunda yoncanın herhangi bir ek gübre olmadan Mars’ta da Dünya’da olduğu gibi sağlıklı bir şekilde büyüyebileceğini tespit ettiler.
Yonca, Bir Tür Gübre Görevi Görecek
Yapılan simülasyonda, gübre olarak Mars toprağına eklenen bir yoncanın ardından şalgam, turp ve marul gibi fazla suya ihtiyaç duymayan bitkilerin yetiştirilebildiği gözlemlendi.
Ekip, ilerleyen dönemlerde Mars’taki tuzlu suyun bir tür deniz bakterisiyle arıtılarak mahsulün büyümesi için gereken tatlı suyu volkanik kayadan süzebileceklerini öngörüyor.
Gübre olarak kullanılmak üzere Mars’ta yonca yetiştirmek, Dünya’dan Kızıl Gezegen’e gübre taşımaktan daha ucuza mal oluyor.
Bilim insanları, Plos One’da yayımlanan araştırmanın amacını şu sözlerle ifade ediyor: “Bu çalışma, uzun vadeli amaçlarla insanlığın Mars görevlerini ve kalıcı yerleşimlerini sürdürmek için Mars’ta çiftçilik için toprak ve su kaynaklarının arıtılmasının mümkün olduğunu ortaya koyuyor.”