1600 yıllık 'Zeytinburnu aşıkları' Bizans asilzadesi çıktı
Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme'de İstanbul Surdışı'nın bilinen ilk yerleşim alanını ortaya çıkaran mozaiklerin bulunduğu yerde keşfedilen ve içinde iki iskelet bulunan lahitten çıkan dokuma parçasının laboratuvar incemeleri tamamlandı. Lahitteki tekstil parçasının mor olduğu anlaşıldı. Mor renkli giysi mezardakilerin Bizans soylusu ve muhtemelen İmparatorluk ailesine mensup olabileceğini gösteriyor.
Olayla ilgili olarak Arkeolojikhaber sitesine konuşan Zeytinburnu Belediyesi Danışmanı Yüksek Mimar ve Restorasyon uzmanı Dr. Olcay Aydemir, "Lahitten çıkan dokuma parçasının laboratuvar incemeleri tamamlandı. Lahitteki tekstil parçasının mor olduğu anlaşıldı. Mor renkli giysi mezardakileri Bizans soylusu ve muhtemelen İmparatorluk ailesine mensup ait olabileceğini gösteriyor. Mozaiğin inşa edildiği tarihin yaklaşık olarak Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen dönemine denk geliyor Büyük ihtimalle onun döneminde ya da biraz daha önce yaşamış Doğu Roma imparatorluk ailesine mensup birileri olabilir bu mezarda. Kemiklerden alınan DNA’ların incelemesi sürüyor. Kim bilir belki DNA verilerinin sonuçları bize bir sürpriz daha yaşatabilir ve onların kimliği konusunda ipuçları verebilir” dedi.
Zeytinburnu mozaiğinin tamamı böyle görünüyordu
Öte yandan Bilgisayar teknolojisinin yardımı ile de mozaiğin tamamının nasıl olduğu ortaya çıkarıldı ve 22 Ekim 2022 yılında gerçekleştirilen Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyum Bildirileri'ni içeren kitapta yayınlandı.
Kaynak: arkeolojikhaber.com