Yorglass İleri Dönüşüm Tasarım Yarışmasına son katılım tarihi 30 Eylül
Yorglass, camın sürdürülebilirlik konusundaki rolünü gençler öncülüğünde göstermek için Yorglass İleri Dönüşüm Tasarım Yarışması’nı hayata geçiriyor. Başvuruların 30 Eylül’e kadar devam ettiği yarışmada birbirinden yetenekli genç tasarımcılar, camı endüstriyel tasarım perspektifinde sürdürülebilir bir gelecek vizyonuna dahil etmek amacıyla yarışacak.
Yarışmanın jürisinde ise TÜSİAD Sürdürülebilirlik ve Yatırım Ortamı Direktörü ve Global Compact Türkiye Genel Sekreter Yardımcısı Gaye Uğur Sarıoğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Senem Aker Ensari ve sürdürülebilirlik çalışmaları ile öne çıkan Sanatçı Deniz Sağdıç yer alıyor.
jüri, tasarımları pek çok kriter çerçevesinde değerlendirecek. Bu kriterler; ihracat potansiyeli, yurt içi ve yurt dışındaki pazarlama stratejileri, yenilikçilik, farklılık, işlevsellik, estetik, kullanıcıya ve çevreye katkı, sağlık ve güvenlik, üretilebilirlik, sürdürülebilirlik ve ileri dönüşüm olarak sıralanıyor. Birinci olan öğrenci ödül olarak master eğitimi süresince burs ve staj imkânı ile 11 inç iPad Pro ve Apple Pencil, ikinci olan öğrenci iPad Mini, üçüncü olan öğrenci iPad ve sıralamada ilk 50’ye giren öğrenciler de online sertifika programı ile ödüllendirilecek.
Merve Yorgancılar Işıtmak: Merve Yorgancılar Işıtmak
Camın sürdürülebilirlik hikâyesine gençleri dahil etmenin heyecanını yaşadıklarını ve yarışmanın finali için gün saydıklarını söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim Müdürü Merve Yorgancılar Işıtmak; “48 yıldır ülkemizin en büyük cam sanayi kuruluşlarından biri olarak Birleşmiş Milletler’in döngüsel ekonomi inşası çalışmalarını ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarını destekliyoruz. Bu amaç ışığında Yorglass’ın ilk direkt son tüketiciye dokunan ve upcycle ürünü olan cam kaykayın bize verdiği ilham ve motivasyonla harika bir yola çıktık. Xone Design Awards 2022 ödüllü inovatif tasarım “cam kaykay” ile ileri dönüşüm kavramının endüstriyel üretimde fire olan malzemenin değerli ürünler için ham madde olabileceğini gösterdik. 2022 yılının Birleşmiş Milletler tarafından ‘Uluslararası Cam Yılı’ ilan edilmesi, bu ilham kaynağını somut bir adıma dönüştürmemizi sağladı. Cam Kaykay’da elde ettiğimiz başarı ve olumlu geri dönüşler doğrultusunda gelenekselleşmesini istediğimiz bir projeyi de hayata geçirdik. Atık maddelerden üretilebilir ve ticarileştirilebilir ürün tasarımları konsepti olan Upcycle Design Awards (YUDA) projemizin ileri dönüşümü konu alması ayrıca heyecan verici. Gelenekselleşmesini hedeflediğimiz YUDA ile sürdürülebilir üretim bilincini genç tasarımcıların hayallerini gerçeğe dönüştürerek yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Yarışma sonucunda ortaya çıkacak eserlerle toplumun ileri dönüşüm ve sürdürülebilirlik hakkında bilinçlendirilmesini, üniversite öğrencilerin sanatsal tasarımlarını desteklemeyi ve gençleri yarının dünyası için teşvik etmeyi hedefliyoruz” diye belirtti.