Jüpiter, Dünya'ya normalden 2 kat fazla yaklaşacak
Güneş Sistemi’mizin en büyük gezegeni Jüpiter, önümüzdeki günlerde Dünya’ya 59 yıldır hiç olmadığı kadar yaklaşacak. Normalde Dünya’dan ortalama 965 milyon kilometre uzakta olan gezegen, 26 Eylül günü gerçekleşecek olan bu asırlık olayda bizden sadece 590 milyon kilometre kadar uzakta olacak.
Üstelik NASA’da görev yapan bilim insanı Adam Kobelski’ye göre iyi bir dürbünü olan kişiler, Jüpiter ile birlikte dev gezegenin üç ya da dört uydusunu da gözlemleyebilecek. Bu gözlemi yapmak için en büyük gereksinim ise kullandığınız herhangi bir ekipmanın sabit bir ayak üzerinde olması olacak.
Jüpiter'i görmek için ne yapmalı?
Jüpiter’i sadece şekil olarak görmenin de ötesine geçmek isteyenler, Kobelski’ye göre bir teleskoba ihtiyaç duyacak. 4 inç ve üzeri büyüklükteki teleskopların en iyi gözlem aracı olacağı aktarılırken, bu teleskobun yanında gözlem deneyimini iyileştirmek için yeşil ve mavi filtrelerin de kullanılması tavsiye ediliyor. Tüm bunlara sahipseniz Jüpiter’i, meşhur ‘Büyük Kırmızı Lekesi’ ile birlikte görebilirsiniz.
Jüpiter gözlemi için en iyi zaman nedir, en iyi yer neresi?
Kobelski’ye göre Jüpiter’i gözlemlemek, 26 Eylül tarihinden önceki ve sonraki birkaç günlük süreç boyunca mümkün olacak. En iyi gözlem yapılabilecek gün tam olarak belli olmazken, gözlemin en iyi yapılacağı yer ve koşul ise deniz seviyesinden yüksek bir yer ve karanlık ve kuru şartlar olacak.
Amatör ve profesyonel gözlemcilerin Jüpiter ile olan deneyimleri ve gezegenin canlı kanlı yeni fotoğraflarının önümüzdeki günlerde paylaşılmasını bekleyebiliriz.
Jüpiter’in 59 yıldır ilk defa bu kadar yakın olmasını sağlayan şey ne?
Jüpiter, her 13 ayda bir Dünya’dan daha parlak ve büyük bir şekilde gözlemlenebiliyor. Fakat önümüzdeki günleri kaçırılmayacak yapan olay, Dünya’nın ve Jüpiter’in Güneş etrafında tam daire şeklinde dönmemesi sayesinde gerçekleşecek. Gezegenlerin Güneş etrafındaki yörüngeleri, birbirleriyle 59 yıldır ilk defa bu kadar yakın bir şekilde kesişecek.
webtekno