Jüpiter Dünya'ya en yakın noktaya geldi
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma geldi. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter şu anda Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesne konumunda.
NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski, Jüpiter'i izlemek isteyenlerin, bugünden itibaren gün batımı civarında doğu ufkuna bakmasını önerdi.
Jüpiter'e çıplak gözle de bakılabileceğini söyleyen astrofizikçi, daha da yakından bakmak isteyenlerin en az 4 inç veya daha büyük bir teleskop ve yeşil-mavi filtreler kullanmasını tavsiye etti. Böylece, "Jüpiter'in Büyük Kırmızı Leke'sinin ve büyük gaz devi gezegenin bulut katmanlarının görünürlüğü artacak".
En yakın oldukları mesafe 590 milyon kilometre
Dünya ve Jüpiter dairesel yörüngelerden ziyade eliptik yörüngeleri takip ediyor ve bu sebeple birbirlerine denk geldikleri mesafe zaman içinde değişiyor. Bugün 590 milyon kilometre mesafede bulunan iki gezegen, birbirlerine en uzak noktaya geldiklerinde aralarındaki mesafe 965 milyon kilometreye çıkıyor. Jüpiter'in Dünya'ya bu kadar yakın geçmesi nadir görülen bir durum olarak değerlendiriliyor.
Jüpiter gökyüzünde nasıl görünür?
Gökyüzünde yıldıza benzer çok parlak bir şekilde görünen Jüpiter, en parlak yıldız Sirius kadar parlak görünmese de diğer yıldızlara oranla epey parlak görünür. Diğer bir değişle gökyüzünde Sirius'tan başka Jüpiter kadar parlak görünen bir yıldız yok. Jüpiter'i yıldızlardan ayırt edebileceğimiz bir diğer detay ise gökyüzünde yıldızların ışıklarının yanıp sönüyormuş gibi görünmesidir. Jüpiter ise sabit bir şekilde görünür.