Uzay Aracının meteora çarptığı anı iki uzay teleskobu böyle görüntüledi

29 Eylül 2022 Perşembe

NASA/ESA/CSA'nın ortak projesi James Webb Uzay Teleskobu ve NASA ile ESA'nın ortak projesi Hubble Uzay Teleskobu, bir uzay aracınının göktaşı ile bilinçli olarak yön değiştirmesi için çarpıştırıldığı anı görüntülediler.

Webb ve Hubble, NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) projesinde, aynı göksel hedefi aynı anda gözlemlemek için ilk kez kullanıldı. 

Dimorphos asteroidinin uzay aracı ile vurulduğu deneyin ayrıntılarını alttaki haberimizde bulabilirsiniz.

Dimorphos asteroidi, DART Uzay aracı ile vuruldu!İlk kex bir uzay aracı, yörüngesi yer tabanlı teleskoplarla yönetilerek, hedeflenen bir asteroid ile çarpıştırıldı. NASA'nın DART uzay aracı, yörüngesini değiştirmek amacıyla Dimorphos asteroidine çarptırıldı.

 James Webb Uzay Teleskobu'dan çarpışma anı

Bu animasyon, James Webb Uzay Teleskobu'ndan, NASA'nın DART projesinde kullandığı uzay aracının Dimorphos göktaşına çarpmasının sonuçlarını gösteren bir hızlandırılmış görüntü içeriyor. Görüntüler, çarpışmadan hemen önce 13:14 CEST'de, çarpmadan 5 saat sonrasına kadar geçen süreyi kapsıyor. Kompakt bir çekirdekten gelen malzeme tüyleri, çarpmanın meydana geldiği yerden uzağa akan tutamlar gibi görünüyor.  Webb'in gözlemleri F070W (kırmızı renkle atanan 0,7 mikron) filtresinde gerçekleştirildi.

Hubble, DART Etkisini Böyle Görüntüledi 

Bu video, NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi'nin (DART) Didymos'un ikili asteroit sistemindeki bir uydu asteroidi olan Dimorphos'u bilinçli olarak vurmasından sonra Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan üç görüntüyü birleştiriyor. Animasyon, çarpmadan sonraki 22 dakikadan çarpışma gerçekleştikten 8,2 saat sonrasına kadar uzanıyor. Çarpmanın etkisiyle sistemin parlaklığı 3 kat artarken, parlaklık, çarpmadan sekiz saat sonra bile oldukça sabit gibi görünüyor.

Hubble, ejecta bulutunun zamanla nasıl genişlediğini ve azaldığını izlemek için önümüzdeki üç hafta boyunca Dimorphos'u on kez daha gözlemleyecek.

Önümüzdeki aylarda bilim adamları, Dimorphos'u daha fazla gözlemlemek için Webb'in Orta Kızılötesi Aletini (MIRI) ve Yakın Kızılötesi Spektrografını (NIRSpec) kullanacaklar. Spektroskopik veriler ayrıca araştırmacılara asteroitin bileşimi hakkında fikir verebilecek.

mistikalem.com