Uzun süredir geçmeyen sivilce HS hastalığı göstergesi olabilir
Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Deniz Demirseren, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu hastalıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:
HS hastalığı erken teşhis edilmezse süreç içerisinde sivilceler koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, hassas şişliklere ve akıntılı apselere dönüşüyor.
HS lezyonlarının dağılımı cinsiyete göre değişir. Genelde genital bölge ve bacaklardaki lezyonlar, kadınlarda daha sık görülüyor. HS’nin oluşturduğu lezyonlar hastaların yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Hastaların ağrılı ve akıntılı lezyonları iş gücü kaybına ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Hastalar çekindikleri için doktora gitmiyorlar ya da dermatoloji dışındaki branşlara başvurabiliyorlar. Bu nedenle HS tanısı ortalama 10 yıl gecikebiliyor.
HS hastalığının alevlenme ve yatışma dönemleri olabilir
Ailede HS yatkınlığı, hastalık riskini artırabilir. HS belirtileri ile bana danışan bir annenin erkek kardeşinde ve ikiz çocuklarında da benzer belirtiler olduğunu öğrendim. Bunun üzerine HS teşhisi konulan bu hastalar da tedavi edildiler
HS hastalığının alevlenme ve yatışma dönemleri olabilir. Doğru tedaviler ile hastaların yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler gözlenebilir.
Fazla kilo ve sigara içmek hastalığı şiddetlendirer.
Hastaların şişliklerin oluştuğu bölgeleri çok iyi gözlemlemesi gerekir.
Son 6 ayda koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında iki veya daha fazla kez şişlik oluşuyorsa mutlaka bir dermatoloğa başvurmak gerekir.