ESKADER Kültür-Sanat Ödülleri verildi

06 Kasım 2022 Pazar

Son iki yıldır Kovid-19 salgını nedeniyle yapılamayan 2019 ve 2021 Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ödülleri Zeytinburnu Kültür Sanat'ta düzenlenen programla sahiplerine sunuldu.

ESKADER Başkanı Fatma Ersem Yargıcı, bu yılki törende iki senenin ödüllerini bir arada verdiklerini ifade ederek, 2020 yılı ödüllerini ise tamamen iptal etmek durumunda kaldıklarını belirtti.

Yargıcı, ödüllerin verileceği isimleri seçerken kültür sanat çevresinin görüşlerini dikkate aldıklarına işaret ederek, "Ödülleri kıymetli olan kültür insanlarını ve kurumları daha fazla gösterebilmek için yapıyoruz. Bundan sonra da her yıl vermeye devam edeceğiz." dedi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, böyle bir ödül törenine ev sahipliği yapmaktan ötürü gurur duyduklarını dile getirerek, "2019 ve 2021 ödüllerini alacak olan kültür sanat ve fikir insanlarının yeni verimlerle bizlerle olmalarını diliyorum." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul THM koro şefi Uğur Kaya'nın mini konser gerçekleştirdiği ödül törenini spiker ve program yapımcısı Harun Yöndem sundu.

2019 ödüllerinde 17 dalda 19 isim ödüle layık görüldü

ESKADER'in 2019 "Üstün Hizmet Ödülü"nü Alev Alatlı, İdris Yamantürk, Prof. Dr. Muhittin Serin paylaştı.

Farklı alanlarda değerlendirilen yazılı eserler arasında "araştırma-inceleme" kategorisinde, Balkanlar hakkında geniş çaplı bir inceleme eseri olduğu belirtilen "Ohri Benim Vatanım" ile H. Yıldırım Ağaoğlu ödüle layık görüldü.

Yönetmen Nazif Tunç "sinema" alanında ödül alırken, "müzik" dalında neyzen Sadrettin Özçimi, "klasik Türk sanatları" dalında sedefkar Enis Türk, "kitap yayıncılığı"nda Yeditepe Yayınevi, "televizyon programcılığı" alanında Ali Ayçil "Uzun Hikaye" programıyla ödüle değer bulundu.

"Deneme" dalında "Okuma Halleri" kitabıyla Canan Olmak Koç, "hikaye"de "Semud'un Torunları" kitabıyla Caner Çaylak, "düşünce"de "Gelenekten Modernliğe Osmanlı" kitabıyla Bedri Gencer, "inceleme" alanında "Kurmaca Bedenler" kitabıyla Beyhan Kanter, "roman"da ise "Meyra" kitabıyla Sinan Akyüz ödüle hak kazandı.

"Dergi" kategorisinde Sultanbeyli merkezli çıkarılan edebiyat dergisi "Aydos" ödüle layık görülürken, Mehmet S. Fidancı "Çiğ ve Mahrem" kitabıyla "şiir", Ali Işık "Sayılı Gündü Geçti" eseriyle "söyleşi", Necati Tonga "Bir Edebi Muhit Olarak Ankara" eseriyle "şehir ve kültür", Gültekin Yıldız ise "Osmanlı Devleti'nde Askeri İstihbarat" kitabıyla "tarih-araştırma" kategorisinde ödül aldı.

2021 ödüllerinde 11 dalda farklı isim ödül aldı

2021 yılı "Üstün Hizmet Ödülü"nün Prof. Dr. Sadettin Ökten'e verildiği törende "araştırma" dalında Fatih Belediyesinin katkıları ile Prof. Dr. Mustafa Koç tarafından derlenen "Revnakoğlu'nun İstanbul'u-İstanbul'un İç Tarihi: Fatih" adlı eser ödül sahibi oldu.

"Deneme" dalında Prof. Dr. Cemal Kurnaz'ın "Yunus'un Nefesi", "hatırat" kategorisinde Prof. Dr. Ahmed Ateş'in "Her Sayfası Altın Değerinde: Ahmet Ateş" kitabı, "hikaye"de yazar Yücel Öztürk'ün "Kuş Kesen" eseri, "inceleme"de Mehmet Samsakçı'nın "Tütmeye Devam Eden Buhurdan: Yahya Kemal" çalışması ödül aldı.

"Klasik Türk sanatları" alanında da Duygu Orak, "roman"da Sultan Polat'ın "Altın Kubbenin Esrarı", "şehir/kültür" dalında Dr. Sait Ebinç'in "Mektepten Memlekete Bir Şehir Estetiği Van" eseri, "şiir"de Fatma Aksu'nun "Duvarından Memnun Olmayan Taş" kitabı ve "İlk Kitap" ödülü ise Süheyla Karaca Hanönü'nün Okur Kitaplığından çıkan "Karaca Gözü" eseri ödüle değer görüldü.