Ömer Atakan'dan çizgi roman ve sinemayı buluşturan sergi: Kinematograph
Ömer Atakan’ın çizgi roman ve sinemanın sanatsal buluşmasını içeren Kinematograph sergisi 10 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Goba Art&Design’da görülebilir.
Sanatçı Ömer Atakan; Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Coen Kardeşler, David Fincher, Guy Richie, Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Ridley Scoot, David Fincher, Steven Spielberg, Wachowski Kardeşler, Christopher Nolan, Michael Mann, Sam Mendes, James Cameron gibi yönetmenlerin başyapıt filmlerinin en ikonik sahnelerini, filmlerden diyaloglar ve yönetmenlerle birlikte ortaya çıkarmaya çalışıyor.
Çizim tekniğinin çizgi roman, grafik anlatım ve sinemayla birleşimi olan “Kinematograph” adını verdiği ilk kişisel sergisinde, 15 sıra dışı yönetmenin 15 filmini resmedip, 30 x 42 cm. 200 gr. Schoeller kağıt üzeri çini mürekkebi rapido, marker, ekolin ve toz pastel tekniği ile yaptığı işlerin 20.yy’ın illüstrasyon sanatı ile yapılan sinema afişlerine de bir gönderme olduğunu ifade ediyor.
Sanatçı; bu eserleri üretirken, 90’lı yılların başında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeki günlerine geri dönüp, yapay zekanın ürettiği (özellikle son yıllarda Metaverse ve NFT gibi kavramlarla daha da yoğunlaşan) dijital işlerin dışına çıkıp bu kez tekrar eskisi gibi analog olarak bir şeyler yapıp sanatseverlerle paylaşmanın heyecanı içinde olduğunu ifade ediyor.
Ömer Atakan kimdir?
1970 İstanbul doğumlu, Saint-Joseph Lisesi’nden mezun olan Ömer Atakan, Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde lisans, UCLA Sinema - Televizyon master eğitimini tamamlamıştır. 1998-2008 yılları arasında Yeditepe, Maltepe, Beykent, İtü, Doğuş gibi farklı üniversitelerin Mimarlık ve İletişim fakültelerinde lisans ve yüksek lisans programlarında, Mimari Görselleştirme, Web tasarımı, masaüstü yayıncılık ve 3 Boyutlu Animasyon dersleri vermiştir. 25 senedir kendi firmasında mimarlık ve iç mimarlık hizmeti vermektedir. “Kelebek Camı” isimli yazdığı 80 ve 90’lı Yılların Popüler Kültür Anıları kitabında yaptığı çizimler de Kinematograph sergisine ilham kaynağı olmuştur.