İpekyolu Film Festivali 2022 ödülleri verildi
Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve Beyoğlu Belediyesinin desteğiyle bu yıl onuncusu düzenlenen "Uluslararası İpekyolu Film Festivali"nin ödülleri takdim edildi.
Atlas 1948 Sineması'nda düzenlenen ödül töreninde belgesel, animasyon ve kurmaca kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu.
Yönetmen Engin Ayça'ya "Emek Ödülü" verildi
Türkiye, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Suriye, Hindistan, Irak, Yunanistan, İran, Afganistan ve Pakistan'dan 2 bin 678 filmin katıldığı festivalde, "SETEM Emek Ödülü" 81 yaşındaki yönetmen Engin Ayça'ya verildi.
Festivalde "Deer" filmiyle İran'dan Hadi Babaeifar "En İyi Kurmaca Film" ve "En İyi Yönetmen", "Spark Of Life" ile Kırgızistan'dan Askar Nurakun Uulu "En İyi Senaryo", "İkilem" ile Ebubekir Sefa Akbulut "Kurmaca Jüri Özel", "Seven Symphonies Of Zargos" ile İran'dan Perwiz Rostemi "En İyi Belgesel", "Metamazon" ile Can Adiloğlu ve "No Country For Young Men" ile İtalya'dan Andrea Scarpari "Belgesel Jüri Özel", "The Past" ile İran'dan Hamid Mohammadi "En İyi Animasyon Film" ve "A Fistful Of Ground" ile İtalya'dan Hermes Mangialardo "Animasyon Jüri Özel" ödüllerinin sahibi oldu.
Belgesel kategorisinde "Hayde Bre Pehlivan" ile Ozan Sertdemir "En İyi Belgesel", "Kişi ve Mekan" ile Zuhal Kaya "En İyi Yönetmen", "Ataların Uykusu" ile Turgay Şafak "En İyi Görüntü Yönetmeni", "Köş" ile Cihan Sağlam "En İyi Senaryo", "Kişi ve Mekan" ile Tahir Ayık "En İyi Kurgu" ve "Taşlarla Konuşan Adam" ile Bülent Boral "Jüri Özel" ödülü aldı.
Animasyon kategorisinde "Dry Nightmare" ile Mert Avcı, Sinan Kutluay, Mert Değirmencioğlu ve Hüseyin Ünlü "En İyi Film", "In The Woods" ile Ilgın Saçan "Jüri Özel", "Supplant" ile Zeynep Yıldız, Duygu Kesimoğlu ve Ayça Kasapoğlu "En İyi Yönetmen", "Game" ile Önder Menken "En İyi Animatör" ve "Elif: Chapter 1" ile Ladin Kazman "En İyi Senaryo" ödülüne değer görüldü.
Kurmaca kategorisinde ise "Bugün Değil" ile Yağmur Mısırlıoğlu "En İyi Yönetmen", "Meryem" ile Yusuf Namlı "İyi Görüntü Yönetmeni", "Larva" ile Volkan Güney Eker "En İyi Film", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Kurgu" ödüllerini alırken, Nurcan Şirin, "En İyi Kadın Oyuncu", Zirve Açıl Armağan da "En İyi Erkek Oyuncu" seçildi.
Festival ve SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz, festivalin bu yıl onuncu kez düzenlenmesine ilişkin, "Onuncu yıl demek bir festivalin artık kendi kimliğinin oluşması demek, bu nedenle önemsiyoruz." dedi.
Genç sinemacıların keşfini sağlamak için yola çıktıklarını belirten Güleryüz, "Bu yolda önemli sonuçlar elde ettik. On yılda hem ulusal hem uluslararası alanda birçok yönetmenle karşılaşıyorum, ilk ödüllerini SETEM'den İpekyolu'ndan almışlar ve yönetmenlik hayatlarına devam ediyorlar. Bu şu anlama geliyor, ödüllendirerek kendilerini bulmalarını, keşfetmelerini de sağlamışız aslında. Biz keşif festivali olmak istiyoruz. Genç insanları motive etmek, onların eserlerini paylaşmak, göstermek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Güleryüz, festivalin önemli bir ayağının da eğitim olduğunu, usta sinemacıların festival kapsamında atölyelere katılarak çok değerli bilgiler paylaştıklarını kaydetti.
Festival Direktörü Feza Sınar, daha önce festival afişlerinde ipekyolu fotoğraflarını kullandıklarını bu yıl da Saymalıtaş görseline yer verdiklerini söyledi.
Sınar, Saymalıtaş'ın Kırgızistan yakınlarında Tanrı Dağları'nın bir kolu olan Aladağ'da ortalama 3 bin 500 rakımda bulunan kaya resimlerinin bulunduğu geniş bir arazi olduğu, ipekyolu güzergahının alt kısmından geçtiği bilgisini verdi.
Geniş bir coğrafyadan, 14 ülkeden filmlerin festivale başvuru yaptığını belirten Sınar, "İpekyolunun ruhu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Doğa sevgisi, çevre konularına duyarlılık, atalara saygı gibi esasında kadim dönemlerden gelen özelliklerimiz, uluslararası filmlerde de görülmeye başladı." ifadesini kullandı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Beyoğlu kültürün, sanatın kalbi, sinemanın, tiyatronun ilkinin yapıldığı mekan. Bu bakımdan bir kültür şehri, bir sanat şehri Beyoğlu'nda Türk sinemasına hizmet etmek, Türk sinemasına hizmet edenlere paydaşlık etmek bizim için de büyük bir onur." diye konuştu.
Türk sinemasının dünyanın pek çok yerinde izlendiğine ve konuşulduğuna işaret eden Yıldız, "Bu tür organizasyonların bir de teşvik yönü var. Yönetmenler, yapımcılar, oyuncular burada bir araya geliyor." değerlendirmesini yaptı.
Yıldız, "Amacımız Türk sinemasının en ileri noktaya, arzu ettiğimiz seviyeye gelmesi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. İnanıyorum ki Türk sineması layık olduğu noktaya bu tür festivallerle gelecek." ifadesini kullandı.
Törene katılamayan yönetmenlerin konuşma videoları ile filmlerden kesitlerin de gösterildiği ödül töreni, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.