Deprem, anne sütü mucizesini bir kez daha gösterdi
Asrın Felaketi' olarak nitelenen Kahramanmaraş depreminden mucize haberleri geliyor. 7 aylık Hamza bebeğin 140 saat sonra sesini ağlayarak duyurması, Duru bebeğin 50 saat sonra hayata tutunması ve 10 günlük Yağız Ulaş bebeğin 90 saat sonra annesiyle kurtulması anne sütünün mucizesini gösteriyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Nalan Karabayır, afetlerde veya acil durumlarda bebekler için en güvenli gıdanın anne sütü olduğunu belirtrek şu açıklamada bulundu:
Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirerek ishal ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucudur Anne sütü hipotermiyi önlemeye yardımcı olur, annenin stres ve endişesini azaltır. Enkaz altında sütüyle beslediği bebeğiyle hayata tutunan anne bebekler anne sütünün doyuruculuğunun örneklerinden. Afette annenin yetersiz beslenmesi sütte azalma endişesine yol açabilir. Ancak süt yapımı annenin beslenmesi ile direk ilişkili değildir. Annede ağır beslenme bozukluğu olmadıkça süt yapımı azalmaz.
Yoğun stres varlığında anne sütünün azaldığını hissedebilir. Bu durumlarda sütte azalmadan ziyade, oksitosin hormonundaki azalma, süt akımını yavaşlatır. Yoğun ten teması, bebeği mümkün olduğunca kucakta tutmak ve daha sık emzirmek sütün eski haline dönmesini sağlayacaktır.'
Kriz dönemlerinde mamaların kullanılmasının pek çok sakıncası var. Temiz suya ulaşmanın zor olduğu bu dönemlerde mamaların hazırlanması ile biberon ve başlıkların temizliğinde çıkacak sorunlar ishal salgınları başta olmak üzere enfeksiyonlara neden olabilir. Afet dönemlerinde mama bağışlarının annelere yapılmaması ve mamaların hekim kontrolünde tıbbi uygunlukla bebeğe verilmesi çocuk ve toplum sağlığı açısından çok önemli.